Balesetveszélyes játékpisztolyok, mérgező plüssmacik és égési sérülést okozó elemes játékok is kerülhetnek a karácsonyfa alá. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) évről évre egyre több balesetveszélyes játékot tilt be, melyeket elsősorban piacokon és vásárokon árusíthatnak. A hatóság emiatt karácsony előtt fokozottan ellenőrzi az árusokat.

Tavaly körülbelül hatvan gyerekjátékot minősítettek balesetveszélyesnek, és idén is hasonló mennyiség várható. Siklósi Máté, az FVF helyettes szóvivője szerint a leggyakrabban piacokon, vásárokon és mozgó árusoknál fordulnak elő ezek a játékok, ezért karácsony előtt fokozott ellenőrzést tartanak. Az FVF adatai szerint tavaly összesen körülbelül 200 terméket tiltottak be, melynek negyede játék volt. Elmondása szerint ezek a játékok általában a Távol-Keletről érkeznek, igaz, hogy nagyon olcsóak, de nem biztonságosak.

A hatóság honlapján található tiltó listákon sok a játék pisztoly, játékpuska, de megtalálható rajta "hattyú alakú PVC csipogó játék", "telepes játékporszívó", "húzós kacsa fajáték", és "jelöletlen, alvós, hajas játék" is. Siklósi elmondása szerint a leggyakoribb probléma az, hogy a kis gyerekeknek szánt játékokon vannak leszedhető, apró alkatrészek, melyek könnyen letörnek és a gyerek lenyelheti. Ez lehet akár egy plüss maci gombszeme is. Problémát jelenthet még, ha egy húzós játék zsinórja túlságosan hosszú, tehát alkalmas arra, hogy a gyerek nyaka köré tekeredjen és esetleg megfojthatja. Például Belgiumban a Nyomi márkájú yo-yo okozott egy ilyen halálesetet, emiatt be is tiltották Európában.

Előfordulhat plüssállatoknál, hogy toxikus festékanyaggal készültek, és ha a gyerek a szájába veszi; nyálon keresztül feloldódhat és mérgező hatású lehet. Hasonló a helyzet a PVC műanyag játékoknál. A műanyag lágyításához használhatnak olyan anyagokat, melyek a vizsgálatok szerint mérgezőek. Az FVF 2002-ben tette közzé a tiltott lágyító anyagok listáját, ezután 2003-ban több PVC játékot is betiltottak.

A feketelistán leggyakrabban talán a különböző légsűrítéses játék pisztolyok és puskák szerepelnek. Ezekkel az a probléma, hogy többszörösen - akár tízszeresen is - túllépik a megengedett kilövési energiát, vagyis a lövedék túl nagy erővel csapódik be. Emiatt okozhat szem vagy arc sérülést. Az elemes játékok is veszélyforrást jelenthetnek, mint például egy autó, vagy egy éneklő baba. Ha a játékot nem megfelelően rakják össze, előfordulhat, hogy a telep zárlatos lesz, felmelegszik és megégeti a gyereket.

A Budai Gyermekkórház szerint a játékkal kapcsolatos balesetek közül az egyik leggyakoribb, amikor a kisgyermek lenyeli az apró játékot vagy játék alkatrészt, esetleg a fülébe vagy az orrába dugja. Az is előfordul, hogy a szülők felelőtlenül kis méretű játékot, például Kinder tojás figurát adnak 1-3 éves gyereknek, akik lenyelik azt. Játék pisztolyok vagy más veszélyes játék miatt ritka, hogy behoznak gyereket.

Idén az első hat hónapban országszerte közel hárommillió forint szabálysértési és fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki, elsősorban a kifogásolható minőségű játékokat árusító kereskedőkre. Számos terméknél nem tüntették fel a CE jelölést, amely igazolja, hogy a játék biztonságos. Vásárláskor a CE jelölés mellett érdemes figyelni a feltüntetett korhatárra, és arra, hogy van-e a játékhoz magyar nyelvű használati utasítás. Siklósi azt tanácsolta, hogy a szülők tájékozódjanak játékvásárlás előtt, a hatóság honlapján megtalálhatóak a szükséges információk.