Egészségtelenebb begyertyázott templomban misézni, mint sétálni egy forgalmas út mellett - derül ki egy kutatásból. A zárt térben égetett gyertyák és füstölők által kibocsátott apró részecskék komoly egészségkárosító hatásúak, de már dolgoznak egy jogszabályon, amely az otthonokban is szabályozná a káros anyagok határértékeit.

Forrás: HomeGarden

Nem tisztítja a levegőt, és egyáltalán nem egészséges a gyertyaláng, a különböző füstölőkkel egyetemben, sőt akkor különösen veszélyesek, ha ózonnal kerülnek kapcsolatba: nyomtatók, fénymásolók, lég- és vízfertőtlenítők, kvarc vagy szolárium mellet gyújtják be őket - írja a Népszabadság.

A Maastricht Egyetem kutatásából kiderül, egy jól begyertyázott templomban hússzor annyi rákkeltő részecske kerülhet a tüdőbe, mint egy forgalmas út mellett, egynapi gyertyaégetés után a részecskék szintje hússzorosa volt az Európai Unió által meghatározott határértéknek. Az eredmények a kutatókat is meglepték, de igyekeznek megnyugtatni az embereket: az alkalmanként templomba járók nincsenek veszélyben, annál inkább a papok vagy a templomi kórusban éneklők. A kutatók kevesebb, és tisztábban égő, vagy villanygyertyákat és jobb szellőzőrendszert javasolnak.

A lap által megkérdezet hazai szakemberek is a gyertyák és a füstölők veszélyeire figyelmeztetnek. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint minél több adalékanyagot, aromát tartalmaz a gyertya, annál valószínűbb a szennyeződés.

A szobában, zárt légtérben tökéletlen égés miatt káros koromrészecskék, és rájuk tapadó szennyező anyagok jutnak a levegőbe. Ezek minél kisebbek, annál mélyebben jutnak a tüdőbe. Az illatosított gyertyák hatásáról azonban nem lehet tudni, mivel nem ismerik a bennük lévő anyagokat. A füstölők füstje is árt a szervezetnek, ahogy az odaégett étel is. Otthonainkban csak az égési szennyeződésekkel több évtizednyi "mérgezett paprikaadagnak" megfelelő rákkeltő anyag gyülemlik föl - mondta a lapnak a szakember.

A közegészségügyi szakemberek szerint, ha a tágas templomokban ilyen nagy a szennyeződés, zárt, kis légtérben - lakásokban - még veszélyesebb a gyertyák, füstölők égetése. Már folyik azonban egy jogszabály előkészítése, amely a munkahelyek és a közterületek mellett az otthonokkal kapcsolatban is szabályozza a légszennyező anyagok határértékeit - írja a Népszabadság.