A német Öko-Test fogyasztóvédelmi magazin szerint az IKEA-ban kapható gyermekbútorok közül egy ágy fölé szerelhető baldachin és két lámpa nem felel meg a minőségi előírásoknak. A magazin ugyanakkor elismeri, hogy nem a nemzetközi szabványok szerint vizsgálódott. Az IKEA nem vonja ki a forgalomból a termékeket, mivel azok a nemzetközi szabvány szerint megfelelnek az előírásoknak.

A német Öko-Test magazin az ágy főlé szerelhető baldachin kapcsán kifogásolta, hogy az foszfortartalmú tűzgátló anyagot tartalmaz. Ez az anyag idegméreg hatású, és részben rákkeltő - áll a lapban. Két gyermeklámpával kapcsolatban pedig azt kritizálták, hogy nagy mennyiségű elektroszmogot bocsátanak ki.

 

A magazin 18, a katalógusban megtalálható terméket vizsgált meg, ezek közül az említett hármat kifogásolta. Azt ugyanakkor a cikk készítője is elismerte, hogy nem a nemzetközi szabvány gyermekbútorokra vonatkozó előírásai szerint vizsgálódtak, hanem a gyermekjátékoknak felállított kritériumokat vették alapul. A lap szerint azonban a gyermekbútorok esetében - mivel a gyermek ugyanúgy érintkezik, játszik a bútorokkal - helyes a szigorúbb szabványrendszert alapul venni.

 

Marsó Gabriella, az IKEA marketingmenedzsere az [origo]-nak elmondta: az IKEA minden tesztelt terméke megfelel az európai jogszabályi előírásoknak. Megjegyezte: az Öko-Test magazin saját előírásai alapján vizsgálódott, és ezek az előírások nem egyeznek meg sem az európai jogszabályozás követelményeivel, sem az IKEA követelményeivel.

 

Az egyes kifogásolt termékekre kitérve Marsó közölte: a gyerekágy fölé szerelhető baldachinban azért használnak égésgátlót, hogy megelőzzék a termék meggyulladását és gyors elégését. Az IKEA foszfor alapú égésgátlót használ, ami kevésbé ártalmas az emberre és a természetre - tette hozzá. Megjegyezte: miután megkapták az Öko-Test jelentését, azonnal megvizsgálták a terméket, és ugyanarról a gyártási sorról elküldték tesztelésre. "Az eredmény jóval a megengedett határérték alatt volt" - mondta a marketingmenedzser. A két kifogásolt gyermeklámpával kapcsolatban pedig azt mondta: normális használat mellett a lámpák ártalmatlanok az elektromágneses mezők tekintetében.

 

A marketingmenedzser közölte: ha valamelyik termék nem felel meg a szülők elvárásainak, akkor azt ugyanúgy kicserélik, mint bármilyen más terméket. A magazin által kifogásolt termékek - mivel az IKEA szerint megfelelnek az előírásoknak - továbbra is kaphatók a boltokban. Marsó Gabriella az [origo]-nak eljuttatta a baldachin német tűzvizsgálati eredményét, miszerint a termék megfelel az előírásoknak, illetve a Kermi vizsgálatának eredményét a lámpákkal kapcsolatban. Utóbbi szerint is a termék megfelel az előírásoknak.