Nincs összefüggés a volt uránbánya és a néhány helyen előforduló határérték feletti radonsugárzás és a daganatos megbetegedések között Kővágószőlősön a Baranya megyei ÁNTSZ vizsgálatai szerint. Az uránbánya melletti településen korábban a háziorvos figyelt fel arra, hogy rendkívül sok a rákbeteg.

A tisztiorvosi szolgálat az után kezdett vizsgálatokba a mecseki uránbánya közelében található Kővágószőlősön, hogy a helyi háziorvos felfigyelt arra, hogy szokatlanul sokan szenvednek daganatos betegségekben a településen. Miután jelezte a problémát a megyei ÁNTSZ-nek, a hivatal vizsgálni kezdte: lehet-e összefüggés az egykori uránbánya és a rákos megbetegedések között.

A vizsgálatban Kővágószőlős lakói mellett kontrollcsoportként egy másik baranyai települést, Sombereket is vizsgálták. A két település lélekszáma, a lakók kor és nem szerinti összetétele hasonló, a lényeges különbség a két falu között, hogy Somberek geológiai viszonyai mások, itt nem valószínű, hogy radon, illetve egyéb sugárzás miatti betegségek előfordulhatnak. A vizsgálat megállapítása szerint mindkét faluban magasabb az országos átlaghoz képest a daganatos betegek száma.

Dr. Németh Katalin, az ÁNTSZ orvos munkatársa megjegyezte ugyanakkor, hogy az adatok országos szinten a 2001-es, míg a két kistelepülésen a 2004-es állapotot tükrözik. Mivel évről évre egyre több a daganatos megbetegedés, valószínűleg ténylegesen nem tér el az országos átlagtól a két baranyai falu helyzete sem: ha rendelkeznének 2004-es adatokkal országos szinten, valószínűleg kisebb vagy nem lenne eltérés.

A daganatos megbetegedések számának alakulása  mellett beltéri radonsugárzást is mértek Kővágószőlősön. A Mecsekérc Rt. szakemberei műszereket helyeztek el a falu több lakóépületében, hogy megmérjék a sugárzás szintjét. A mérések első szakaszában, 2002 novembere és 2003 márciusa között 77 ponton helyeztek el műszereket, 12 esetben tapasztaltak határérték feletti értékeket. Megismételték a méréseket 2003 decembere és 2004 áprilisa között is, ebben az időszakban 100 műszert helyeztek el a faluban, és 31 esetben mértek határérték feletti sugárzást.

Két olyan lakóépületben éltek rákbetegek, ahol határérték feletti sugárzást regisztráltak. Ráadásul egyik beteg sem tüdőrákban szenved, a magas radonszint viszont - a jelenlegi ismertek szerint - a tüdődaganatok kialakulásában játszhat szerepet. Így Fekete Zsuzsanna, a Baranya Megyei ÁNTSZ epidemiológiai osztályvezetője és Németh Katalin, az ÁNTSZ orvos munkatársa szerint nincs összefüggés a volt uránbánya környezeti radonterhelése és a megbetegedések között. Azokban a lakóépületekben, ahol magasabb értékeket mértek daganatos megbetegedések nem fordultak elő.

A kővágószőlősi háziorvos azt tapasztalta korábban, hogy a település egyik utcájában 11 házból 9-ben előfordult valamilyen daganatos betegség. A mostani vizsgálatok azonban a korábbi haláleseteket nem vizsgálták. A jelenlegi vizsgálat eredményei szerint ezek a megbetegedések családi halmózódást mutatnak. Ők feltehetően nem az uránbánya miatt betegedtek meg: valószínűleg genetikai és életmódbeli tényezők játszhatnak szerepet betegségükben.

A vizsgálatok során megnézték azt is, hogy azok között, akik korábban az uránbányában dolgoztak, hányan betegedtek meg. Az eredmények alapján - az ÁNTSZ által feldolgozott adatok alapján - nem mutatható ki szignifikáns összefüggés az uránbányában eltöltött évek és a tüdődaganatok között.