A határon túli magyar pártok vezetői és azt szeretnék, hogy a kormány minél előbb oldja meg a kettős állampolgárság kérdését. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint a kormánypártok miatt messze került a megoldás, de folytatni kell az egyeztetéseket. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke pedig kijelentette: a kettős állampolgárság kérdését az igenek győzelme után nem lehet megkerülni. Kasza úgy vélte, hogy a nemmel szavazókat megtévesztették.

Továbbra sem mond le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a kettős állampolgárság problémájának megoldásáról, a MÁÉRT-ban helyet foglaló többi határon túli magyar szervezettel együtt mielőbb megpróbál olyan egyeztetés-sorozatot kikényszeríteni, amely végül elvezethet a konszenzusig - mondta vasárnap este Markó Béla, a szövetség elnöke. "Ez persze most nagyon távolinak tűnik, hiszen a kormánypártok élesen szembefordultak ezzel" - tette hozzá.

A politikus a magyarországi népszavazás eredménytelenségével kapcsolatban elmondta: az erdélyi magyarság eddig is számított, ezután is számítani fog Magyarország segítségére. A népszavazás végeredményét nem szabad úgy értelmezni, hogy a magyar nép eltaszította a határon túli magyarságot. "Másrészt viszont minden pillanatban képesnek kell lennünk önállóan cselekedni, önálló döntéseket hozni, sorsunkat magunknak kell intézni, Trianon óta erre vagyunk ítélve" - mondta Markó.

A történtek nyilvánvalóan rontották az RMDSZ és a magyar kormány viszonyát, hiszen a két fél egy nagy jelentőségű kérdésben került szembe egymással - mondta Markó. Szerinte azonban ez nem jelenti azt, hogy a jövőben az RMDSZ nem próbálja meggyőzni a magyar kormánypártokat álláspontjuk megváltoztatásáról.

"Csatát nyertünk"

A népszavazás kicsi, de fontos győzelem, hiszen kiderült, hogy a magyar társadalom többsége támogatja a kettős állampolgárságot, e pillanattól kezdve a magyarországi politikai elittől kell várni a megoldást - vélekedett vasárnap este Szász jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke. "Csatát nyertünk, még háborút nem" - mondta Szász, úgy értékelve, hogy a népszavazás megmutatta: a magyar társadalom többsége akarja és támogatja a kettős állampolgárságot.

"A magyar kormány ne legyen kicsinyes, most ne azt számolgassa, hogy megvolt-e a 25 százaléknyi igen szavazat, hanem azt vegye figyelembe, hogy egy ügydöntő népszavazáson többen voltak azok, akik igennel szavaztak, mint akik a nemre voksoltak" - mondta a székelyföldi politikus, hangsúlyozva, hogy a határon túli magyarság erősíti, nem pedig gyöngíti a nemzetet. Ettől a pillanattól kezdve a magyarországi politikai elittől kell várni a megoldást - fogalmazott Szász, aki szerint meg kell indulnia majd egy fontos egyeztetési folyamatnak, elsősorban a magyarországi pártok között. De a határon túli magyarok is szívesen vesznek részt ebben a munkában, annak érdekében, hogy mindenki tisztán lásson, s hogy mindenkiben tudatosuljon: a határon túli magyaroknak az anyaországhoz kötése inkább bővíti a lehetőségeket, semmint teherként nehezedne az anyaországi társadalom vállára. Innen már csak előrelépni lehet, ezt az előrelépést meg is kell tenni - mondta Szász Jenő, aki szerint ez elsősorban a magyar kormány felelőssége.

"Félre lettek vezetve"

Vajdasági magyar politikai vezetők szerint a kudarc mellett is van pozitív eredménye kettős állampolgársággal kapcsolatos ügydöntő népszavazásnak: az, hogy a kérdést többé nem lehet megkerülni és szőnyeg alá söpörni. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vasárnap azt nyilatkozta, hogy mindig is ellenezte és felelőtlenségnek tartotta a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését. "Ez a felelőtlenség most számszerűsíthető, és elvárom azoktól, akik zsákutcába terelték a kérdést, hogy vonják le a felelősséget, köszönjenek le tisztségükről, és örökre tűnjenek el a történelem süllyesztőjében, mert óriási kárt okoztak a magyar nemzetnek" - mondta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

Kasza örül annak, hogy több volt az igen szavazat, mint a nem, ami erkölcsi győzelmet jelent. A politikus megköszönte a magyarországi választópolgároknak a részvételt, kiváltképpen azoknak, akik igennel szavaztak. "A nemmel szavazóknak viszont el kell gondolkodniuk tettükön. Nem kívánok nekik semmi rosszat mondani. Továbbra is egy nemzet vagyunk, függetlenül attól, hogy más a véleményünk. Ők félre lettek vezetve, s most szembe kell nézniük lelkiismeretükkel" - mondta Kasza.

"Ez a kérdés most már annyira időszerűvé vált, hogy sürgősen foglalkozni kell vele a határon túli magyarok érdekében. Az igen szavazatok arra kötelezik a kormányt, hogy gyorsan és felelősségteljesen reagáljon. Lehet időt húzni, kibúvókat keresni, de a kettős állampolgárság kérdését többé megkerülni és szőnyeg alá söpörni nem lehet" - szögezte le Kasza József. 

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint "kicsi volt az igenek győzelme, de ilyen ellenpropaganda mellett ez jó eredménynek mondható". Ágoston közölte, hogy pártja nem hibáztatja a magyarországi szavazókat. A pártelnök hasonlóképpen úgy látja, hogy a kettős állampolgárság kérdését többé nem lehet megkerülni, s ez fontos témája lesz a 2006-os választásnak.