Az MVSZ dühös, Thürmer elégedett

2004.12.05. 21:18

Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke indulatosan nyilatkozott az eredményekről a Magyar Televízió A Szólás szabadsága című műsorában. Közölte: újabb népszavazást kezdeményeznek, amint azt a törvény lehetővé teszi. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, a kórházprivatizációs népszavazás kezdeményezője elégedett a részvételi eredményekkel. Közölte: nem zárható ki, hogy más egészségügyi témában is kezdeményeznek referendumot.

Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke kifejezetten haragosan közölte a Magyar Televízió A Szólás szabadsága című műsorában, hogy eszük ágában nincs belenyugodni a választás eredményébe. Közölte: új eszközöket keresnek, mert a jelenlegi állapotot nem lehet elviselni. Egyelőre nem tudta pontosan megmondani, hogy mit tudnak csinálni, de valószínűsítette, hogy újabb népszavazást kezdeményeznek.

"Hiszünk abban, hogy az ezerszáz év európai történelem, amely a magyar nemzetet itt a Kárpát medencében egybefonta, erősebb lesz annál, ami elválaszt bennünket. Erősebb lesz a televízión keresztüli agymosásnál, erősebb lesz a mindent a zsebre játszó, ösztönöket felébresztő politikánál és meg tudjuk fogni egymás kezét" - fogalmazott Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke vasárnap este a Parlament előtti téren. Mint mondta, a negyven százalékot megközelítő részvételi arány "óriási, hiszen (...) a kormányoldal a nemleges szavazásra bíztatott, illetve a távolmaradásra bíztatott". A jelenlévők hangos füttyszóval fejezték ki nemtetszésüket.

Patrubány Miklós kifogásolta, hogy a kormány a Magyarok Világszövetségének "egyetlen fillért sem juttatott, annak érdekében, hogy a gondolatainkat, a kezdeményezésben rejlő lehetőségeket Magyarország választópolgáraival megoszthassuk."

A Munkáspárt elnöke szerint a vasárnapi referendum általuk becsült 35-40 százalékos részvételi aránya siker, Thürmer Gyula erről az urnazárás után húsz perccel tartott budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Közölte azt is, nem zárható ki, hogy más egészségügyi témában kezdeményeznek referendumot, ha a mostani voksolással nem érik el céljukat. "Sokáig dolgozott ezen a Munkáspárt, mi voltunk ennek a kezdeményezésnek a fő motorjai" - mondta. "Az elmúlt hetekben a kormánypártok, a kormány és személyesen az egészségügyi miniszter és a miniszterelnök igen tisztességtelen, lejárató hazugságkampányt folytatott a népszavazás intézménye ellen és a kórháztémában adható igen válasz ellen" - mondta a politikus, aki szerint a becsült részvételi arányban "benne van a kétmillió igen szavazat esélye". A kormányzat magatartása, mondta, "egészen biztos, hogy sok embert összezavart és sok embert elrettentett a részvételtől".

A Munkáspárt elnöke az MTI kérdésére nem nyilatkozott egyértelműen arról, kezdeményeznek-e az egészségügyi privatizációval kapcsolatban újabb népszavazást az e hétvégi referendum sikertelensége esetén. "Mi alkotmánytisztelő párt vagyunk és ugyanabban a kérdésben rövid időn belül nem lehet újabb népszavazást tartani, de a magyar kórházak sorsáért még nagyon sok területen lehet folytatni a harcot" - mondta. Példaként említette a "beszállítási szabályokat és törvényeket", amelyek "már így is lehetővé teszik a multinacionális cégeknek, hogy a kórházakat lerabolják és a társadalombiztosítási pénzeket a tudtunk nélkül kivigyék az országból" - mondta, megjegyezve "ez utóbbi kérdésben akár népszavazással is" elképzelhető, hogy fellépnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK