Eredménytelen mindkét szavazás

2004.12.05. 19:58

Eredménytelen lett a kettős állampolgárságról szóló népszavazás, mert az adatok 99,91 százalékos feldolgozottsága mellett mindössze az összes választó 18,8 százaléka szavazott igennel és 17,7 százaléka nemmel a kérdésben. Az eredményességhez azonban legalább 25 százalék kell az egyik válaszból. A kórházprivatizáció ügyében is eredménytelen lett a voksolás, ugyanis a magánosítást ellenző szavazatok aránya mindössze 23,8 százalék.

A szavazatok 99,91 százalékának összesítése után a kettős állampolgárság kérdésében az urnákhoz járuló szavazók 51,55 százaléka (1 millió 517 ezer fő) igennel szavazott. A nem szavazatok aránya 48,45 százalék (1 millió 426 ezer fő), azaz a voksolók többsége támogatta a kettős állampolgárság megadását. A kettős állampolgárságról szóló népszavazás azonban eredménytelen lett, mert az igen szavazatok aránya alig haladja meg az összes választásra jogosult 18,88 százalékát, a nemeké pedig a 17,75-at. A szavazás akkor eredményes, ha a szavazók fele, de az összes választópolgár legalább 25 százaléka plusz egy fő ugyanúgy szavaz.

A kórházprivatizáció kérdésében nagy többségbe kerültek azok, akik ellenzik a kórházak magánosítását. A szavazók 65,01 százaléka (1 millió 918 ezer fő) igennel szavazott arra a kérdésre, hogy állami kézben maradjanak-e az egészségügyi intézmények, míg mindössze 34,99 százalék (1 millió 032 ezer fő) szavazott nemmel, azaz támogatta a privatizációt. Azonban ebben a kérdésben is eredménytelen lett a népszavazás: a privatizáció ellenzőinek aránya meghaladja az összes választó 23,87 százalékát, de nem éri el a szükséges 25 százalékot.

A részvétel alacsony volt. A választásra jogosultak mindössze 37,48 százaléka járult az urnákhoz.

Eredménytelen népszavazás esetén az Országgyűlésre száll az adott ügyben a döntési jog - közölte Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke. Ha az Országgyűlés úgy dönt, akkor napirendjére tűzheti a népszavazáson feltett kérdéseket. A kormánynak azonban nincs semmilyen kötelezettsége, ha a parlament nem tárgyal a népszavazási kérdésekről, mivel a népszavazás mindkét kérdésben eredménytelen lett. "Az más, nem jogi kérdés, hogy a választópolgárok által kifejezett akaratot milyen módon, és milyen mértékben" veszik figyelembe - mondta Ficzere.

A kórházprivatizációról szóló népszavazás kiírásához a Munkáspárt kezdte gyűjteni az aláírásokat, majd később csatlakozott hozzá a Fidesz. Mindkét párt a kórházak állami kézben tartása mellett kampányolt, míg a kormánypártok nem szavazatra buzdítottak, azaz a privatizáció támogatását kérték.

A kettős állampolgáráság ügyében a Magyarok Világszövetsége kezdett aláírásgyűjtésbe. A Fidesz itt is az igen, azaz a kettős állampolgárság megadásának könnyítése mellett érvelt. A kormánypártok határozottan elutasították azt és a nem szavazatra buzdítottak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK