Törvényjavaslatot sürget Mádl a nemzeti egységért

2004.12.06. 17:12

A köztársasági elnök felkérte a parlamenti pártokat, hogy dolgozzanak ki a nemzet egysége érdekében törvényjavaslatot. Mádl Ferenc Szili Katalin házelnöknek írt hétfőn levelet az ügyben.

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn levelet írt Szili Katalin házelnöknek. Ebben azt kérte a házelnöktől és a frakcióvezetőktől, haladéktalanul kezdjenek egyeztetést "a kölcsönös kompromisszum igényével" a nemzeti egység megteremtése érdekében. Mádl azt kérte, a pártok vegyék figyelembe "a tizenöt milliós magyar nemzet hosszú távú érdekeit úgy, hogy az legjobban szolgálja a Magyarországon és a határainkon túl élő magyarok boldogulását".

 

"Miután a 2004. december 5-én a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről megrendezett ügydöntő népszavazás eredménytelen volt, így az Országgyűlés hatáskörébe került vissza a döntés lehetősége" - áll a levélben. A köztársasági elnök emlékeztetett a népszavazáson részt vevő választópolgárok többségének szavazatára, valamint a Magyar Állandó Értekezlet legutóbbi ülésén a határon túli magyar szervezetek vezetői által "egyhangúlag és egyértelműen" megfogalmazott véleményre.

 

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben tudatta azt is, hogy Mádl Ferenc hétfőn a Sándor-palotában fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Szili Katalint, valamint Petrétei József igazságügy-minisztert. A találkozón áttekintették a december 5-ei ügydöntő népszavazást követő helyzetet és az abból fakadó teendőket. A megbeszélést a köztársasági elnök kezdeményezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK