A rákos megbetegedéseket vizsgálják Hegyeshalomban

2004.12.07. 14:34

Az országos tiszti főorvos vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy Hegyeshalomban nőtt-e a rákos megbetegedések száma. A sugárbiológiai intézet szerint jelenleg nem mérhető egészségre káros sugárzás. A helyiek attól tartanak, hogy a vasút környéke még mindig szennyezett, ugyanis a csernobili erőműrobbanás idején itt mosták le az Ukrajnából érkező vonatokat.

Az országos tiszti főorvos vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy valóban igaz-e, hogy Hegyeshalomban nőtt a rákos megbetegedések száma a csernobili atomkatasztrófa óta. A tiszti főorvos - megyei onkológus szakemberek bevonásával - jelenleg adatokat gyűjt, amiket összevet az országos statisztikákkal - mondta az [origo]-nak a tiszti főorvosi hivatal munkatársa. A vizsgálat várhatóan még néhány napot vesz igénybe. A környéken sugárbiológiai vizsgálatokat is végeztek, ezek nem igazolták a helyiek félelmeit, hogy Hegyeshalomban egészségre káros sugárzás mérhető.

A talajminták részletes elemzése szerint Hegyeshalomban nincs egészségre káros sugárzás - ezt állapította meg az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet. Pellet Sándor, a készenléti szolgálat és a kutatóintézet vezetője szerint semmiféle intézkedésre nincs szükség. Nem kell a talajt kicserélni, sőt még csak elkeríteni sem szükséges a környéket az emberek elől, hiszen nincs ártalmas sugárzás.

Korábban a megyei lap - a helybeliek elmondása alapján - arról cikkezett, hogy 18 évvel ezelőtt, a csernobili erőműrobbanás idején az Ukrajnából Ausztriába tartó vonatokat Hegyeshalomban mosták le. A vagonmosók közül már senki sem él, és a helyi orvos szerint a kilencvenes évek elején az átlagosnál több daganatos megbetegedés fordult elő a községben.