Egy internetes oldalon olyanok jelentkezését várják, akik szeretnének bocsánatot kérni a határon túli magyaroktól, amiért a december 5-i népszavazás eredménytelensége miatt nem lesz könnyebb a kettős állampolgárság megszerzése. A honlap szerkesztője - mint írja - szégyelli magát az eredmény miatt, ezért olyan fotókat vár, amelyeken a hasonlóan gondolkodók elnézést kérnek a határon túliaktól. Az amerikai elnökválasztás után hasonló oldalon kértek elnézést sokan Bush újraválasztása miatt.

"Bocsássatok meg határon túli magyarok" - olvasható a fehér papírlapra írt üzenet azon a fényképen, amit a tubi.hu című internetes oldalra küldött az egyik olvasó. A lap szerkesztője felhívást tett közzé, miszerint a "december ötödikei, határainkon túl rekedt magyar testvéreink kettős állampolgárságról szóló népszavazás közönye és eredménytelensége miatt mélységesen szégyellem magam... Szégyellem, hogy ez az ország ilyenné züllött. Bocsánatot szeretnék kérni minden magyartól ezért". Az oldalon ezért arra buzdítják az olvasókat, hogy mindenki küldjön olyan digitális fényképet, amelyen bocsánatkérése látható.

Eddig hat fotó érkezett, melyek egy részén a beküldők kezében tartott, "Bocsássatok meg..." kezdetű szöveggel ellátott papírlapok láthatók. Szerepel ugyanakkor a képeken Mari és Sanyi, valamint Komondor is, akik szintén elnézést kérnek. Az oldal szerkesztői azt kérik: "Gyűjtsük össze ezeket a képet, mutassuk meg, hogy vannak még egészséges gondolkodású emberek ebben az országban. Vannak még olyanok, akiknek fontos az együvé tartozás, akiknek fontosak történemi gyökereink, nemzeti kultúránk, hagyományaink. Mert bármit mondanak is, egy nép vagyunk, összetartozunk".

A felhívást közzétevő, magát "Egy jobb lap"-nak nevező tubi.hu kritikus a kormány politikájával szemben. A szocialista pártot többször "Szoci Áldemokraták"-nak, a kormányt pedig lúzernek nevezi. A kormánypártok népszavazási kampányát is kifigurázva mutatja be az oldal. "Légy gazember, szavazz nemmel. Ha 2x nemmel szavazol december 5-én, 20 évesre cseréjük öregecskedő felségedet! Amíg a készlet tart" - idézi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik, nagy felháborodást keltett szövegét.

A novemberi amerikai elnökválasztás után indult egy hasonló amerikai oldal. Ezen George W. Bush amerikai elnök újraválasztása miatt kértek sokan elnézést, és azt bizonygatták, maguk sem értik, hogy választhatták ismét őt az Egyesült Államok elnökévé.