Tart a vita a Szülőföld Alapról

2004.12.07. 1:01

A Szülőföld Alap finanszírozását kifogásolták ellenzéki képviselők hétfőn a parlamentben; a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint az alap forrásaival kapcsolatos felvetések félreértésen alapulnak.

Deutsch Tamás, a parlament fideszes alelnöke elmondta: az alapról szóló törvényjavaslat általános vitáját azért nyitották újra meg, mert a múlt heti vita végén igény merült fel arra, hogy az előterjesztéshez a házszabály rendelkezéseinek megfelelően további módosító javaslatokat lehessen benyújtani.

Németh Zsolt (Fidesz) azt mondta: az alapban "van is meg nincs is" többletforrás. Mint mondta, az egymilliárd forintos többletforrásból a javaslat szerint félmilliárd forintot visszautalnak a Külügyminisztériumnak, szervezett támogatás céljából, a legutóbbi kormányülést követő bejelentés szerint az összeg másik fele pedig a határon túli magyarsággal kapcsolatos kommunikációt fogja "nem kis részben" fedezni.

A képviselő elmondta: a javaslathoz benyújtott módosító indítványban arra tesznek javaslatot, hogy minden évben biztosítsa a költségvetés az egymilliárd forintos összeget. Németh Zsolt kifogásolta az alap működését is. Mint mondta, a javaslatban a kormány felhatalmazást kap a tételek közötti átcsoportosításához, így félő, hogy a támogatások a kulturális minisztérium nevesített támogatásaihoz hasonlóan "eltűnhetnek".

A képviselő kifogásolta azt is, hogy a döntéshozó testületbe a külügyminiszter és a miniszterelnök nevezhet ki tagokat, ezért módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint a köztársasági elnök nevezné ki a tagokat a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) javaslata alapján.

A javaslat szerint az alap működését irányító testület tizenöt tagból áll, hét tagját a külügyminiszter saját hatáskörében nevezi ki, elnökét és hét tagját pedig a miniszterelnök, a határon túli szervezetekkel folytatott egyeztetés után.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz) közölte: a költségvetésben bizonytalanul szereplő pénzügyi alapról van szó, amely átláthatatlan döntéseken keresztül támogatná a kiválasztott szervezeteket, és ez nem erősítené a szülőföldön maradást.

Katona Tamás, a pénzügyminisztérium politikai államtitkára válaszában elmondta: a költségvetéssel kapcsolatos kérdések félreértésen alapulnak. Mint mondta, nincs szó a források átcsoportosításáról, az alap egy többletforrás, amely az eddigiek felett áll majd rendelkezésre. Hozzátette: az alap szabályzata a transzparencia elvén épül fel. Véleménye szerint a határon túliaknak elsősorban az alap forrásainak elosztásába kellene beleszólniuk.

Deutsch Tamás levezető elnök közölte: a frakciók közötti konzultációk értelmében az általános vitát vagy kedden, vagy egy későbbi napon zárják le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK