Nem csak a madár-, hanem az emberi ürülék is mindennapos látvány a szegedi dóm főbejáratánál. A közelben nincs nyilvános WC, ezért az éjszaka erre járók gyakran itt végzik el a dolgukat. A belvárosi plébánia vezetője szerint nincs pénzük arra, hogy ennél nagyobb tisztaság legyen a dóm környékén.

Fotó: MTI

Szinte mindennapos látvány reggelente a szegedi dóm bejáratánál az emberi ürülék. A kapu környékét feltehetően az éjszakai szórakozóhelyek vendégei és a hajléktalanok használják illemhelyként, mivel a környéken nincs nyilvános WC. A dóm összképét rontja emellett a sűrűn lerakódott madárürülék és a festékkel összefújt szobrok is - számolt be a Délmagyarország Online. A környéken lakók szerint nyilvános WC-kkel és megfelelő éjszakai világítással lehetne segíteni a kialakult helyzeten.

A belvárosi plébánia vezetője, Kondé Lajos szerint nincs pénzük arra, hogy ennél nagyobb tisztaságot tartsanak. Hetente kétszer söpörnek, egyszer pedig vízzel és vegyszerekkel mossák le a piszkot. A dóm védett zugait vasráccsal zárnák le a hajléktalanok elől, de erre szintén nincs pénzük.

Egyelőre nem kért pénzt a plébánia a dóm környékének tisztán tartására - mondta az [origo]-nak Vécsei Ágnes, a szegedi polgármesteri hivatal munkatársa. A székesegyház működését sok pénzzel támogatja a város, emellett létezik egy közös egyházi alap is, ezt az egyházak szabadon használhatják az általuk fontosnak tartott célokra. A hivatal munkatársa azt is hozzátette, hogy ha a plébánia segítséget kérne, valószínűleg megoldható lenne, hogy a város takarítását végző cég a dóm környékén is dolgozzon.