Az Európai Unió illetékes bizottsága hétfőn dönt arról, előírják-e az EU valamennyi állampolgára számára, hogy az útlevelekben 2008-tól két biometrikus azonosítót - egy digitális fényképet és az ujjlenyomatot - kell elhelyezni. Számos civil szervezet és több adatvédelmi biztos - köztük Péterfalvi Attila - tiltakozik az ujjlenyomatos útlevél ellen. A Belügyminisztérium munkatársa azt mondta: teljes az egyetértés a tagországok között az ügyben, így a javaslatot várhatóan vita nélkül elfogadják hétfőn.

 

Az Európai Parlament (EP) a múlt héten nagy többséggel megszavazta, hogy a jövőben két biometrikus azonosítót tartalmazzon minden EU-állampolgár útlevele. E szerint egy digitális fénykép és ujjlenyomat is lenne 2008-tól az útlevelekben. A végső szót hétfőn a tagállamok minisztereinek általános és külügyi tanácsa mondja ki.

 

A magyar EP-képviselők közül az [origo] információi szerint egyedül az SZDSZ-es Szent-Iványi István szavazott nemmel, a többiek vagy nem szavaztak, vagy az igen gombot nyomták meg. Szent-Iványi elmondta: problematikusnak tartja a tervezetet. Azzal egyetért, hogy több biztonsági elem kell az útiokmányokba, de úgy látja: az így megszerzett adatok biztonságos tárolására nincs garancia.

 

"Az Egyesült Államokkal szoktak érvelni a javaslat támogatói. Az USA-ban azonban csak egy biometrikus azonosítót tartalmaznak az útlevelek, ez pedig a digitális fénykép. A beutazó külföldiektől emellett ujjlenyomatot is vesznek, de saját állampolgáraiktól nem" - mondta a kormánypárti politikus.

 

Az adatvédelmi aggályok mellett Szent-Iványi szerint a költség és a haszon arányát is meg kell vizsgálni. "Technikailag és anyagilag nincs erre felkészülve az Unió" - érvelt, példaként említve, hogy az ujjlenyomatok útlevélbe helyezése és a nagy központi adatbank létrehozása mellett a határátkelőknél biztosítani kell a leolvasókat, ami jelentős beruházás. A politikus szerint a nagy frakciók azért mondtak igent a szavazáson, mert úgy vélik: ez egy fontos lépés a terrorizmus elleni harcban. "A szabadságunkból azonban csak annyit áldozzunk fel, amennyit feltétlenül szükséges" - tette hozzá. Szent-Iványi reményét fejezte ki, hogy az illetékes tanács megfontolja az ellenvetéseket.

 

Az [origo] információi szerint felvetődött, hogy pénteken a magyar belügyi, igazságügyi és külügyi tárca, illetve az adatvédelmi biztos hivatalának képviselője egyezteti még egyszer a kormány álláspontját. Úgy tudjuk, a találkozó végül elmaradt. Ezt megerősítette az ombudsman munkatársa, aki elmondta: bár kaptak egy levelet a tervezett találkozóról, végül senki sem kereste őket. Péterfalvi Attila - aki maga is aláírt egy tiltakozó petíciót - álláspontja nem változott az ügyben: szerinte indolokatlan a két biometrikus azonosító alkalmazása - mondta egyik munkatársa, hozzátéve: arányos és szükséges korlátozás kellene. Az adatvédelmi biztos hivatalának munkatársa felvetette, hogy jobb megoldás lett volna csak azok számára két biometrikus azonosítós útlevelet készíteni, akik az Egyesült Államokba utaznak. "450 millió embert nem kellene erre kényszeríteni" - tette hozzá. Úgy vélte: a terrorakciókat ráadásul nem lehet speciális útlevéllel megakadályozni.

 

Forrás: [origo]
Több szervezet tiltakozik az ujjlenyomat ellen

A Belügyminisztérium központi hivatalának egyik munkatársa, Koller Péter az [origo]-nak azt mondta: várhatóan vita nélkül elfogadják hétfőn a javaslatot. E szerint 2006-ra digitális fényképet kell tartalmaznia az útlevélnek, 2008-tól pedig már az ujjlenyomatot is. Hozzátette: az ujjlenyomatot egy mikrochip tartalmazza majd, amely láthatatlan lesz. Vagy a borítóban, vagy az adatlapon helyezik el, de tapintással se lesz érzékelhető - állította a BM munkatársa. Hozzátette: az előkészületek már meg is kezdődtek Magyarországon az új okmányok elkészítésére, az okmányirodák és a határőrség fejlesztésére.

 

A civil szervezetek és az európai adatvédelmi biztosok aggályaira Koller azt mondta: az EU-ban szigorú adatvédelmi szabályok vannak, az ujjlenyomat csak a dokumentum valódiságának bizonyítására és személyazonosításra lesz használható.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levelet intézett pénteken a kormányhoz. Ebben aggodalmukat fejezték ki a elfogadás előtt álló tervezettel kapcsolatban. "Határozott meggyőződésünk, hogy a tervezet jelenlegi formájában nem alkalmas eszköze a terrorizmus elleni harcnak, és súlyosan csorbítja alapvető jogainkat" - áll a levélben. A jogvédő szervezet hiányolja az ügyben a nyilvános vitát, és úgy véli: hiányoznak a megfelelő adatvédelmi garanciák az azonosítók tekintetében.

 

"A mostanihoz hasonló tervet korábban maga az Európai Bizottság vetette el, mivel az az Unió polgárainak alapvető jogait veszélyeztette volna" - figyelmeztet a TASZ. "A felállítandó rendszer lehetővé tenné, hogy az EU összes polgárának mozgását megfigyeljék, és széles teret nyitna a rendészeti szerveknek a személyes adatokkal való visszaélésre anélkül, hogy ennek következményeit komolyan mérlegelték volna" - áll a nyílt levélben. A jogvédő szervezet azt szeretné elérni, hogy a magyar kormány utasítsa vissza a tervezetet.

 

Kapcsándi Dóra