Elképzelhető, hogy az áprilisban szétszóródott fűtőelemekkel indítják újra a paksi atomerőmű kettes blokkját - tudta meg a Népszabadság. Az év végén kiemelik a blokkból azokat a fűtőelemeket, amelyek még áprilisban estek szét. A kettes blokk újraindításával kapcsolatos adatok eltitkolása miatt zöld szervezetek tiltakoztak az Országos Atomenergia Hivatalnál.

Elképzelhető, hogy a főjavítás után nem cserélik ki a paksi atomerőmű kettes blokk fűtőelemeit. Az atomerőmű kettes blokkjában áprilisban történt baleset, amelynek során szétesett harminc fűtőelem. Szeptemberben a kettes blokk úgy indult újra az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyével, hogy nem szedték ki a szétszóródott fűtőelemeket a blokk tartályából.

Az OAH december végéig adott engedélyt a kettes blokk ilyen formán történő működtetésére. Rónaky János, az OAH vezetője úgy tájékoztatta a népszabadságot, hogy ezt követően három hónapos nagyjavításra kerül sor Pakson, amelynek során mintát vesznek a szétszóródott fűtőelemekből.

Amennyiben mindent rendben találnak, az atomerőmű szeretné újraindítani a kettes blokkot a meglévő fűtőelemekkel. Ha az anyagvizsgálat során bármi gyanúsat észlelnek, kiemelik a fűtőelemeket a kettes blokk tartályából. A kiemeléshez szükséges szakhatósági engedélyeket Paks már begyűjtötte, de egyelőre nem kapta meg az OAH engedélyét, egyes információk szerint azért nem, mert az atomerőmű vezetői egy év üzemeléshez szükséges fűtőanyaggal akarják feltölteni a kettes blokkot.

"Ha az atomenergia hivatal engedélyt ad, ez lesz a második olyan újraindítás a kettes blokkban, amelynek kockázatairól a társadalomnak nem lesz érdemi információja" - hangzott el csütörtökön az Energia Klub, a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet tájékoztatóján.

A zöldek szeptemberben már beperelték az OAH-t azért mert az nem hozta nyilvánosságra a szeptemberi újraindítás részleteit. A bíróság az első tárgyalás 2005. március harmincadikára tűzte ki. A három civil szervezet megdöbbenéssel vette tudomásul a féléves intervallumot.

A zöldek azt is nehezményezik, hogy Kocsis István, a paksi erőmű vezérigazgatója az erőmű tulajdonosának, a Magyar Villamos Műveknek is operatív vezetője. A zöldek szerint amíg a legnagyobb magyar erőmű, és a nagyfeszültségű hálózat egyazon ember vezetése alatt áll, nagy a visszaélés  kockázata.