Az alkotmánybírókat jelölő bizottság nem tudott megegyezni a három jelölt személyében a hétfői egyeztetésen, bár körvonalazódott a megoldás. Bragyova András és Kovács Péter személye biztosnak tűnik, a harmadik posztra öt név közül választanak kedden.

Szili Katalin házelnök a múlt héten még viccesen úgy fogalmazott: addig nem engedi el az alkotmánybírókat jelölő bizottság tagjait hétfőn, amíg nincs megegyezés a jelöltek személyéről. Hétfőn viszont félórás egyeztetést követően csupán annyit mondott távozáskor a házelnök, hogy kedden folytatják az egyeztetést. A jelölőbizottságban az MSZP-t Vastagh Pál, az SZDSZ-t Fodor Gábor, a Fideszt Répássy Róbert, míg az MDF-et Herényi Károly képviseli.

 

Korábban több név is felmerült, például Halmai Gábor alkotmányjogászt és Majtényi László volt adatvédelmi biztost javasolták a kormánypártok, míg Pokol Béla volt kisgazda képviselőt az ellenzék, de mindhármukat leszavazta a másik oldal.

 

Az [origo] úgy tudja: a hétfői ülésen arról már megállapodtak a résztvevők, hogy a kormányoldal Bragyova András alkotmányjogászt, míg az ellenzék Kovács Péter nemzetközi jogászt, a Miskolci Egyetem tanszékvezető tanárát jelöli. A bizottság egyik tagja azt mondta: körvonalazódott a megoldás, csupán a harmadik jelöltről kell döntenie a bizottságnak.

 

Jelenleg öt név merült fel erre a posztra: Soltész István, az Országgyűlés főtitkára, Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Lévai Miklós, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, Visegrádi Antal egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője és Paczolay Péter, a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes vezetője közül választanak kedden.

 

Új alkotmánybírókat azért kell választani, mert Németh János és Czúcz Ottó után december 23-án Strausz János is távozik a testületből. Ezt követően ha egy alkotmánybíró nem jelenik meg az ülésen, nem határozatképes a testület.