Az Európai Unió (EU) illetékes bizottsága hétfői ülésén vita nélkül megszavazta, hogy a jövőben minden EU-állampolgár útlevelében két biometrikus azonosítót kell elhelyezni. Így a digitális fénykép mellett 2008-tól kötelezően az ujjlenyomatot is őrzi az útlevél. A szabályozás ellen korábban több nemzetközi emberi jogi szervezet és európai adatvédelmi biztos is tiltakozott.

Az EU-tagállamok minisztereinek általános és külügyi tanácsa hétfőn vita nélkül elfogadta az előterjesztést az ujjlenyomatos útlevelekről - értesült az [origo]. E szerint 2006-tól digitális fényképet, 2008-tól pedig ujjlenyomatot is tartalmaznia kell minden uniós állampolgár útlevelének.

 

Az EU fő érve a szabályozás mellett, hogy az új eljárással nem lehet hamisítani a dokumentumokat, illetve hogy egyértelműen azonosítható az útlevél tulajdonosa.

 

Magyarországon már meg is kezdődtek az előkészületek az új okmányok elkészítésére, az okmányirodák és a határőrség informatikai fejlesztésére. Az ujjlenyomatot egy mikrochip tartalmazza majd, amely láthatatlan lesz. Vagy a borítóban, vagy az adatlapon helyezik el, de tapintással se lesz érzékelhető - mondta korábban az [origo]-nak Koller Péter, a Belügyminisztérium munkatársa. Az új útlevelek magyar bevezetésének költségeiről még csak becslések vannak, e szerint 2 és 10 milliárd forint közötti összeget kell a költségvetésnek az új úti okmányok elkészítésére és a szükséges technikai háttérre fordítania.

 

A szabályozás ellen több nemzetközi emberi jogi szervezet és európai adatvédelmi biztos - többek között Péterfalvi Attila jelenlegi és Majtényi László volt adatvédelmi biztos - is tiltakozott. Szerintük az ujjlenyomatokkal vissza lehet élni, mivel a segítségével számos személyes adat megtudható. Ráadásul egy egységes adatbázist hoznának létre, amely az idegenrendészeti, menekültügyi és bűnügyi nyilvántartásokat együtt kezelné. Ezt szintén aggályosnak tartják az ellenzők.

 

A biometrikus azonosító bevezetése az után merült fel, hogy az Egyesült Államok tudatta: 2005-től csak azok az országok élvezhetik továbbra is a vízummentességet, amelyek biometrikus azonosítót alkalmaznak. A jelenlegi szabályok szerint mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, aki az Egyesült Államok területére belép. Három nemzetközi emberi jogi szervezet petíciójában viszont azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok csupán egy biometrikus azonosítót kér, amely lehet egy digitális fénykép is.

 

 

Kapcsándi Dóra