Tényleges életfogytiglani büntetést indítványozott az ügyész a móri bankrablással vádolt Kaiser Edének. Társának, Hajdú Lászlónak bűnsegédként határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását kérte hétfőn a Fővárosi Bíróságon. Szakértők szerint Hajdú esetében mintegy 20 éves büntetés kiszabása várható.

Nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés és több más bűncselekmény elkövetése miatt tényleges életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta az ügyész Kaiser Edére. Hajdú László esetében fegyházbüntetés az indítvány, mert bűnsegédként nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölésben vett részt. Hajdú ezenkívül fegyveres rablások miatt is bűnhődhet. Szakértők szerint esetében mintegy 20 éves büntetés kiszabása várható. Előzőleg Varga Zoltán bíró közölte: nem vezetett eredményre a móri nyolcas gyilkosság kapcsán felbukkant új tanú vallomása.

A móri ügyben a legutóbbi, december 6-i tárgyaláson folytatódott volna a korábban már megkezdett vádbeszéd éppen a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás vádpontjával, ám ehelyett a bíró újra megnyitotta a bizonyítási eljárást és egy, a bíróságra a napokban érkezett bejelentés nyomán soron kívüli tanúkihallgatást, helyszínelést és felismertetési eljárást rendelt el. A bejelentés a gyilkos fegyver feltalálási helyét valószínűsítette.

A hétfői tárgyaláson kiderült: a tanú a bankrablást követően két gyanús alakot látott a százhalombattai temetőben. Annak idején bejelentést tett az érdi rendőrkapitányságon, ahol azonban érdemben nem foglalkoztak az üggyel. A tanú most azért jelentkezett újra, mert azt hallotta, hogy a Móron használt fegyverek hiánya gondot okozhat a bizonyításban.

A bíró elmondta: a mostani helyszíni szemlén arra jutottak, hogy a tanú bejelentésének ellenőrzésére hatvan sírhelyet kellene felbontani. Az ügyész vádbeszédében azt mondta, hogy nyereségvágyból elkövetett emberölés történt Móron. A nyomozást nehezítette, hogy nem volt szemtanúja a bankon belül történt bűncselekmények, ezért mindenre következtetni kellett. Fordulatot jelentett a harmadrendű vádlott, Kiglics Attila vallomása, amely ráirányította  figyelmet Kaiser Edére. Ugyanakkor Kaiser ismerőseinek - barátnőjének, annak hozzátartóinak - tanúvallomása egymásnak ellentmond, ezért azok nem számítanak bizonyító erejűeknek.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán néhány napja azt közölték az MTI-vel: a bíróság törekszik arra, hogy még idén kihirdessék az elsőfokú ítéletet, abban az esetben is, ha a tárgyalás az eredetileg tervezetthez képest valamelyest csúszik. Amennyiben nincs szükség további bizonyítási eljárásra, úgy feltehetően hétfőn  befejeződik a vádbeszéd, és több védőbeszédre is sor kerülhet.