Semmilyen konkrét következménnyel nem járt a fogyasztóvédők civil szervezetének vizsgálata, melynek során többek között madárürülékkel és földdarabokkal szennyezett teákat találtak. A rossz minőségűnek talált teák forgalmazója szerint a konkurensek akarják lejáratni, a termékei jó minőségűek. A gyógyhatású termékeket előállító cégeket és forgalmazókat tömörítő egyesület rengeteg szabálytalanságot tapasztal, ezért a jövőben szakmai-etikai szabályzatot dolgoz ki, és a jó minőséget garantáló védjegy bevezetését kezdeményezi.

Egyetlen gyógytea sem került le a polcokról azt követően, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta a gyógyteák minőségére vonatkozó vizsgálatának eredményeit. A civil szervezet 11 teát vizsgált meg, ebből mindössze hármat találtak megfelelőnek, a többiben többek között rovardarabokat, madárürüléket, üveg- és kődarabokat is találtak. Vizsgálatuk eredményeit több hatóságnak is elküldték, de egyik sem tett konkrét lépéseket. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség arra hivatkozik, hogy korábbi, saját vizsgálataik nem indokolták, hogy újabb ellenőrzést indítsanak, a fogyasztóvédők civil szervezete pedig nem juttatott el hozzájuk elég részletes dokumentációt ahhoz, hogy azon a vonalon induljanak el.

A rossz minőségűnek talált teák közül többet is a Fitopharma Kft. forgalmaz, a cég ügyvezetője szerint ugyanakkor a termékeik jó minőségűek, a közzétett vizsgálati eredménnyel a konkurensei akarják lejáratni. A cég ügyvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy amint értesült a fogyasztóvédők vizsgálatáról, újabb laboratóriumi vizsgálatokra küldte el a termékeit, ahol megfelelőnek találták őket. A cég sok teát szállít külföldre, az ottani minőségi vizsgálatokon is minden rendben volt - tette hozzá az ügyvezető. A Fitopharma ügyvezetője levélben fordul a gyógyteák forgalmazóit tömörítő Gyógynövény Szövetség és Terméktanácshoz, és az ügy kivizsgálást kéri. Úgy tudja, hogy a szövetség tagjai januárban ülnek össze.

A fogyasztóvédelmi egyesület vizsgálatát vezető Dömölki Lívia szerint egy másik, szintén érintett cég is újra megvizsgáltatta termékeit, ezt is eredményként értékelik. A vásárlók közül is sokan fordulnak hozzájuk, ezért várhatóan újabb teákat vizsgálnak meg a jövőben. Szerinte a gyógyteák területén teljes káosz uralkodik, pontosabb előírásokra, illetve azok szigorúbb betartatására lenne szükség. Jelenleg sok forgalmazó úgy vonja ki magát az alaposabb engedélyezési vizsgálatok alól, hogy termékét nem gyógyhatású készítményként, hanem élelmiszerként hozza forgalomba és általában pont ezekkel a teákkal van baj.

A Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete szakmai-etikai szabályzatot dolgoz ki, melyet kötelező lesz betartani a szövetség tagjainak. Emellett védjegyet is szeretnének bevezetni, mely garantálná a megfelelő a minőséget. Tóth Zoltán, az egyesület elnöke szerint azokkal a termékekkel biztosan nem lehet gond, melyen szerepel a Gyógynövény Kutató Intézet által kiadott engedély száma (GYNKI-szám), illetve a több gyógynövény keverékéből készült teákon az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyének száma. A terméktanács titkára is úgy látja, hogy a gyógyteák piacára jelenleg ömlenek a termékek, minőségileg azonban csak egy részüket ellenőrzik. Szeretnék elérni, hogy a jövőben csak a jogszabályokat betartó cégek, illetve megfelelő minőségű termékeik jelenhessenek meg a boltokban.