Megijedtek Liszón a NATO-radartól

2004.12.14. 8:06

A Zala megyei Liszó és a Tona megyei Mórágy egyaránt a sajtóból értesült arról, hogy a Zemgő-bizottság szerint megfelelő helyként szolgálhatnának a NATO magyarországi lokátorállomásának - írja a Népszabadság. A lap szerint Liszó lakosai megrémültek a hírtől, a mórágyiak pedig hiányolják a hivatalos tájékoztatást.

Godena József liszói polgármester szerint derült égből villámcsapásként érte őket az, hogy a Zengő-bizottság jelentésében szerepel a 430 lelkes település, mint a NATO-lokátor egyik lehetséges helyszíne. A polgármester szerint már a bejelentés ténye is óriási riadalmat okozott a faluban - írja a Népszabadság. 

Godena szerint hiba volt a közvélemény elé tárni a javaslatot, amelyről a helyieknek korábban semmilyen információjuk sem volt, mivel sem őt, sem a képviselő-testület tagjait nem keresték ezzel. A polgármester ráadásul állítja, teljes képtelenség az állomás odatelepítése, mivel a település tervezett víztározóját is csak jóval kisebb méretben építetik meg természetvédelmi okok miatt. A környékén ősgyep, halastavak, nádasok vannak, és védett madarak élnek.

A Tolna megyei Mórágy lakói is csak a sajtóból értesültek lokátorállomásról. Garay János polgármester a Népszabadságnak elmondta: a mai napig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak a tervekről. A falu lakói is kérdezősködnek, de ő sem tud többet náluk. A polgármester közölte: mielőtt bármihez a beleegyezésüket adnák, pontos tájékoztatást szeretnének kapni, és döntés előtt kikérik a lakosság véleményét.

A bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben az eddigiek mellet két új helyszínt is megnevezett, amelyek felmerültek, mint a NATO-radarállomás lehetséges helyszínei. A Tolna megyei Mórágyon 22-26 milliárd forintba, a Nagykanizsától délre található Liszón 27-31 milliárdba kerülne az építkezés, csakhogy egyik helyről sem lehetne teljes mértékben lefedni a hazai légteret.

KAPCSOLÓDÓ CIKK