Még mindig vitás a magyar-szlovák viszonyban Bős

2004.12.14. 21:11

Továbbra is vitás kérdés a magyar-szlovák kapcsolatban a bősi vízierőmű. Ezt Mádl Ferenc köztársasági elnök, és Eduard Kukan szlovák külügyminiszter állapította meg mai találkozójukon. A találkozón ugyanakkor egyet értettek abban, hogy a két ország kapcsolatai egyébként rendezettek. Mádl és Kukan megegyezett abban, hogy a határ menti régiók együttműködésének fejlesztésére van szükség.

Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden hivatalában fogadta Eduard Kukan szlovák külügyminisztert, akivel egyetértett abban, hogy változatlanul vitás kérdés a bős-nagymarosi vízi erőmű rendezetlen helyzete. Erről Schillinger Erzsébet, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

"Mádl Ferenc és Eduard Kukan a találkozón egyetértett abban, hogy a két ország viszonyai rendezettek, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek. Ugyanakkor változatlanul vitás kérdés a bős-nagymarosi vízi erőmű rendezetlen helyzete" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás szerint a magyar államfő és a szlovák diplomácia vezetője megállapította, hogy "a nemzeti kisebbségek meg tudják őrizni nyelvi és kulturális identitásukat, hídszerepet töltenek be a két ország között".

Mádl Ferenc és Eduard Kukan a határ menti régiók szerepéről is szót ejtett: "megtörténtek ugyan az együttműködés első lépései, de számtalan kínálkozó lehetőség van a regionális kapcsolatok további fejlesztésére".

"A találkozón Mádl Ferenc humanitárius kérdést, a Kisszelmenc és Nagyszelmenc közötti határvonal kérdését is felvette vendégének. Eduard Kukan elmondta, hogy az ukrán belpolitikai helyzet rendeződése után Szlovákia mindent elkövet a határátkelés megkönnyítésére" - olvasható a közleményben.

A felek fontosnak ítélték, hogy a magyar és a szlovák elnök évente találkozzon. "Várhatóan tavasszal elnöki találkozóra kerül sor" - tette hozzá közleményében Schillinger Erzsébet sajtófőnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK