A nappali levegője károsabb az egészségre, ha légfrissítővel illatosítják, mint egy szennyezett főúté - ezt a megdöbbentő megállapítást tartalmazza az Európai Fogyasztóvédők Szervezetének közleménye. A mérések szerint több vizsgált termék is rákkeltő anyagokat bocsát ki. A hazai hatóságok egyelőre kivárnak.

"Több káros anyag található egy olyan nappaliban, amelyben légfrissítő árasztja a jó illatú levegőt, mint egy teherforgalom által súlyosan szennyezett utcában" - ezt a meglepő eredményt közölte a brüsszeli székhelyű Európai Fogyasztók Szervezete (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC) egy olyan kutatás eredményeit bemutatva, amelyben 76, forgalomban levő légfrissítőt vizsgáltak. Sok közülük nem csak olyan anyagokat tartalmaz, amelyek irritálják a légutakat és allergiás tüneteteket okozhatnak, hanem olyan rákkeltő elemeket, mint a formaldehid vagy a benzol.

Az illatosítók nem csak az allergiásokra, asztmásokra, terhes nőkre, betegekre, gyerekekre, hanem mindenkire veszélyt jelenthetnek, aki huzamosabb ideig használ ilyen termékeket - figyelmeztetett az Európai Fogyasztók Szervezete, amely az Európai Bizottsághoz fordult emiatt. Egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet pedig a vizsgálat adataira hivatkozva a héten a torinói ügyészségen feljelentést tett.

"Hallottunk erről a vizsgálatról, de egyelőre nem tudjuk, hogy milyen módon végezték a méréseket" - mondta az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szóvivője, Kathy Attila, aki hozzátette, hogy korábban ők is vizsgáltak légfrissítőket, olyan koncentrációtartalmat azonban nem tapasztaltak, mint az említett vizsgálat. "Egyelőre az Európai Bizottság sem jelzett, hogy gond van a légfrissítőkkel" - jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy a Bizottság a központja annak a gyorsriasztású rendszernek, amely baj esetén tájékoztatja a tagállamok hatóságait. "Érdemes elolvasni az illatosítók csomagolásán elhelyezett tájékoztatót, figyelmeztető feliratot, amely ajánlásokat tartalmazhatnak a helyiség légköbméterére, a gyakori szellőztetésekre" - hívta fel a figyelmet Kathy Attila.

"Utána fogunk nézni a BEUC adatainak" - ígérte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője, Újlaki-Vátz László, aki szerint veszélyesebbek lehetnek azok a nem kereskedelmi forgalomban (például a kínai piacokon) árusított szerek, amelyek nem szerepelhettek a vizsgálatban és Magyarországon sem vizsgálták ki őket.