Tartós lesz a népszavazás keltette feszültség

2004.12.14. 7:03

A lakosság szerint a parlamenti választásokig már nem csökken az az éles belpolitikai szembenállás, amely a népszavazás idején alakult ki - írja a Népszabadság a Medián felmérése alapján. A felméréséből az is kiderül, hogy az emberek nagyjából megegyező arányban tekintik a két szembenálló nagy párt sikerének a népszavazást.

Az ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek közel 90 százaléka tudja, a referendum eredménytelen volt mindkét kérdésben. A többség ugyanakkor a valóságosnál alacsonyabb részvételi arányokra emlékezik, ahogy sokan alacsonyabbra becsülték a kórházprivatizációs kérdésre adott igenek arányát is, míg a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésre adott igenek arányát pontosabban tartják számon az emberek - írja a Népszabadság.

A kettős állampolgárságra igennel szavazók fele, a teljes lakosságnak pedig kétharmada ért egyet azzal, hogy ezt a népszavazást nem is kellett volna megtartani, mivel csak mesterségesen szembeállították egymással a határon túli és inneni magyarokat. A lakosságnak valamivel több mint egyharmada tartotta hasznosnak a kiélezett kampányt, a többség - a népszavazás előtt pár nappal készített felmérésben 56, a népszavazás után már 60 százalék - ellenben ártalmasnak ítélte ezt. Közülük a többség mind a két oldalt hibásnak tartja ebben, ugyanakkor a voksolás előtt többen említették az ellenzéket, a voksolás után pedig a kormányoldalt, mint a feszültségek okozóját.

A közvélemény megosztott abban a kérdésben is, hogy melyik pártnak jelent sikert a népszavazás. A lakosság fele szerint egyiknek sem, a pártot említők közül ugyanakkor kissé többen mondták az MSZP-t, mint a Fideszt. Míg a nagy pártok szavazóinak többsége kedvenc pártját nevezte meg győztesként, a fideszesek körében majdnem kétszer annyian említették az MSZP-t, mint ahányan a szocialista táborban a Fideszt. Az emberek azonban nem számítanak az éles szembenállás oldódására. Az emberek relatív többsége úgy véli, hogy a feszültségek nem csillapodnak, hanem egészen a 2006-os parlamenti választásokig megmaradnak - írja a Népszabadság a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérése alapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK