Vagyonnyilatkozati eljárás indul Polt ellen

2004.12.14. 16:16

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke kedden elrendelte vagyonnyilatkozati eljárás megindítását Polt Péter legfőbb ügyésszel szemben. A Polttal szembeni eljárást Keller László volt közpénzügyi államtitkár indította, mert állítása szerint a legfőbb ügyész nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a vadászat révén szerzett trófeákat.

A Polt Péter legfőbb ügyész elleni mentelmi eljárás Keller László (MSZP) országgyűlési képviselő, volt közpénzügyi államtitkár kezdeményezése alapján indult. Keller László szeptember 7-én kelt beadványa szerint Polt Péter a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a vadászat révén szerzett trófeákat, holott ezek értéke meghaladja azt a határt, amely felett ezek szerepeltetése kötelező a vagyonnyilatkozatban.

Polt Péter "szívélyesen bár, de mind a három megkeresésemre elzárkózott attól, hogy konkrétan tájékoztasson: végül is mennyi és milyen értékű trófeákkal rendelkezik, illetve élni kíván-e a kijavítás házszabályi lehetőségével" - írta tájékoztatójában Géczi József Alajos. A mentelmi bizottság szocialista elnöke közölte, Keller László a rendelkezésére bocsátott egy videófelvételt, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Polt Péter részt vett a vadászaton, és "a felvételen látható kapitális szarvasagancs értéke a nem szakértő számára is nyilvánvalóan meghaladja a vagyonnyilatkozat kötelező mértékét". A trófea értéke meghaladja a tisztviselői alapilletmény tízszeresét, azaz a 300 ezer forintot - közölte az MTI-vel a bizottság elnöke.