Egyes kivételektől eltekintve ingyen lehet parkolni a két ünnep között Budapest fizetős övezeteiben. Erről a főpolgármester számolt be kedden. Demszky Gábor közölte azt is, hogy jövőre várhatóan megszüntetik a szombati fizetőparkolást.

Fotó: Fábián Évi

A budai Vár és a Margitsziget kivételével karácsonytól január 2-áig nem kell parkolási díjat fizetni a kijelölt helyeken a fővárosban, és várhatóan a jövő év elejétől megszüntetik a szombati fizetőparkolást. Ezt kedden jelentette be Demszky Gábor. A szombati ingyenes parkolással az úgynevezett "hagyományos kiskereskedőknek" is segíteni szeretnének, akiket így várhatóan többen keresnek majd fel.

A főpolgármester azt is közölte, hogy indítványozta a kerékbilincs alkalmazásának vadhajtását jelentő dupla büntetés megszüntetését. Ezzel kapcsolatban csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés, amikor a főjegyző olyan javaslatot nyújt, amellyel megtiltják, hogy a fizető parkolóhelyeken kerékbilincset rakjanak azokra az autókra, amelyeknek nincs érvényes parkolójegyük. Ez esetben elegendő, ha pótdíjat szabnak ki.

Megszüntetik a többszörös büntetést azokban az esetekben is, amikor a KRESZ előírásait sértő autósoknál szabálysértési bírságot, kerékbilincselést és parkolási pótdíjat is kivetnek.