Nem legyen kötelező a szülői hozzájárulás az örökbeadáshoz a kórházak bejáratánál elhelyezett inkubátorokba rakott csecsemők esetében - javasolja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese és az adatvédelmi biztos. Az ombudsmanok szerint az ily módon eljáró anyákat büntetni sem lenne szabad. A gyermekvédők szerint ugyanakkor sokan nem örökbeadási szándékkal helyezik a babákat az inkubátorokba - írja a Népszabadság.

Fotó: Fábián Évi

Megkönnyítené az inkubátorokba kitett újszülöttek örökbeadását az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese és az adatvédelmi biztos. Takács Albert és Péterfalvi Attila közös állásfoglalásukban törvénymódosítást kezdeményeznek, amelynek értelmében ilyen esetekben nem lenne szükség szülői hozzájárulására az örökbeadáshoz, mivel ezt a ráutaló magatartás pótolja - írja a Népszabadság. A lap szerint az ombudsmanok emellett tájékoztatási kötelezettséget írnának elő a családvédelmi szolgálat munkatársainak az inkubátorba helyezés lehetőségéről a terhességmegszakítási kérelem beadása után. Azt is javasolják, hogy a gyermeküktől ily módon megváló anyákat nem büntessék.

A javaslatokkal kormányszinten is egyetértenek. Petrétei József igazságügyi miniszter például szerdán közölte: az anya büntetlenségének pártján van. Kereszty Éva, az egészségügyi minisztérium főosztályvezetője szerint a jelenlegi szabályozás elriasztja a bajba került nőket, hogy legalább ezt a minimális gondoskodást - inkubátorba helyezést - megadják újszülöttüknek. Jelenleg ugyanis az ilyen esetet bűncselekménynek minősítik, a rendőrség pedig hivatalból eljárást indít. Kereszty szerint "Az inkubátor nem összehasonlítható azzal, hogy az anya megöli újszülöttjét".

Gyermekvédelmi szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a javaslatok valóra válása esetén az édesanyák elvesztik a lehetőséget arra, hogy meggondolják magukat. Vajna Virág, a Gyermek, Család, Ifjúság Egyesület ügyvédje szerint egyáltalán nem biztos, hogy a kisbabák örökbeadási szándékkal kerülnek az inkubátorba. A gyermekvédő úgy véli, hogy inkább a krízisterhesek gondozását kellene bővíteni, segíteni a rászorulókon. A jogász szerint az, hogy nem segítünk, ráadásul meg is büntetjük őket, elfogadhatatlan. Vajna Virág praxisában már nem egy olyan anyával találkozott, aki később kereste, de hiába inkubátorba helyezett gyermekét - írja a Népszabadság.