A Vatikán budapesti képviselete kedden közleményben számolt be Gurcsány Ferenc miniszterelnök vatikáni látogatásáról. A pápai közlemény szerint Sodano bíboros a kormányfőnek elmondta: a Szentszék kiáll a magyar püspökök mellett.  Sodano szóvá tette, hogy Magyarország nem tartja tiszteletben a Vatikánnal 1997-ben kötött megállapodást.

A pápai közlemény szerint "a Szentszék budapesti diplomáciai képviseletéhez különböző intézményektől és személyektől megkeresés érkezett, hogy tudomást szerezzenek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr vatikáni látogatásáról, mert a helyi tömegkommunikációs eszközök szinte csupán arról számoltak be, amit a magyar kormányküldöttség közölt a szentatyával és az államtitkárral".

A nunciatúra felidézte, hogy a szentatyával való találkozás után a miniszterelnököt Somogyi Ferenc külügyminiszterrel és Hiller István kultuszminiszterrel együtt fogadta Angelo Sodano bíboros, államtitkár. A megbeszélés során Gyurcsány Ferenc megerősítette a pápához intézett beszédében elhangzottakat, miszerint a katolikus egyház túlságosan sokat foglalkozik a politikával, amint azt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és az Oktatási Minisztérium előtti december 14-i tüntetés alkalmával tette.

"A bíboros államtitkár megjegyezte, hogy a magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, és a Szentszék kiáll mellettük, mert csak azt kérik, ami a megállapodás szerint jár. A tüntetéssel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy azon jelen voltak minden magyarországi történelmi egyház képviselői" - tartalmazza a pápai közlemény.

Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar kormány nem tartja tiszteletben a Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros által 1997-ben aláírt, Szentszékkel kötött megállapodást. Emlékeztetett arra, hogy a megállapodást ratifikálta a magyar parlament. "Végezetül mindkét fél kijelentette, hogy egyetértenek a párbeszéd újrakezdésében, az állam és egyház kapcsolatait érintő problémákról" - áll az Apostoli Nunciatúra közleményében.