Bárányhimlő miatti zárlat három óvodában

2004.12.21. 11:01

Tizenhét gyerek lett bárányhimlős három soproni óvodában, ezért 21 napos zárlatot rendeltek el.  Az intézkedés azokra a gyermekekre vonatkozik, akik a megbetegedések idején hiányoztak az óvodából.

Bárányhimlős megbetegedések miatt felvételi zárlatot rendelt el három soproni óvodában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat városi intézete - közölte Kiss Imre helyettes megyei tiszti főorvos. 17 gyerek betegedett meg bárányhimlőben a három intézményben, ezért 21 napos felvételi zárlatot rendeltek el. Az intézkedés azokra a gyermekekre vonatkozik, akik a megbetegedések idején hiányoztak az óvodából. A zárlat célja, hogy megelőzzék a további fertőződéseket és az esetleges járvány kialakulását. 

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés. A gyermekkorban általában komplikációk nélküli, enyhe lefolyású betegség lappangási ideje 2-3 hét. Ezt követően jelennek meg a kiütések a bőrön, de a beteg már a lappangási időben fertőz. A bárányhimlő elleni védőoltás nem kötelező. A bárányhimlős megbetegedések a téli hónapokban a leggyakoribbak.