Polt Péter legfőbb ügyész, aki ellen vagyonnyilatkozati eljárást indított a mentelmi bizottság, kedden újságíróknak bemutatta egyik, szerinte legértékesebb trófeáját. Polt lemérette az agancsot, majd hosszas számításokat végezve munkatársaival arra jutott, hogy az legfeljebb 30 ezer forintot érhet. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hány trófeája van, mert mint mondta, az összérték nem éri el azt a határt, ami fölött a trófeákat szerepeltetnie kellene vagyonnyilatkozatában.

Polt Péter legfőbb ügyész tréfás vagy annak szánt "Mérlegen az igazság" címmel hívta össze keddi sajtótájékoztatóját. A legfőbb ügyész ellen Keller László MSZP-s képviselő, volt közpénzügyi államtitkár kezdeményezésére indított a mentelmi bizottság vagyonnyilatkozati eljárást. Keller ugyanis azt állította, hogy Polt Péter nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában értékes trófeáit, ami a szocialista politikus szerint több mint egymillió forint értékűek.

 

A legfőbb ügyész szerint az ő esetében fel sem merült, hogy olyan ingóságai lennének, amelyek megszerzése a jövedelmébe nem férnének bele. Ezért kifogásolta, hogy pont ellene indul először ilyen eljárás.

 

Polt elmondása szerint 2001 óta vadászik, de csak ritkán. Hozzátette: egy képviselő vagyonnyilatkozatában sem szerepelnek trófeák, miközben többen közismerten vadásznak. Megjegyezte: maga is együtt vadászott például Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel.

 

Azzal is védekezett Polt, hogy több, újságírók által megszólaltatott szakértő, valamint egy általa megkérdezett szakértő szerint is a trófeák értéke 3-4 ezer forint körül van kilónként. Ezt követően behozatta állítása szerint a legértékesebb trófeáját, amelyről elmondta, hogy egy úgynevezett állományszabályozó vadászaton lőtt selejt bikáé. Majd lemérette az agancsot egy újságíróval, mert mint megjegyezte: "magamból nem csinálok bohócot". Az agancs 6 kilogrammot nyomott, így Polt számításai szerint 18 és 30 ezer forint között lehet az értéke. A vagyonnyilatkozatban azonban csak 330 ezer forint fellett kell feltüntetni az értékeket - tette hozzá.

 

A legfőbb ügyész azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy hány darab trófeája van. Ezt azzal indokolta, elvi kérdés számára, hogy csak arról számoljon be, amire a törvény kötelezi. Hozzátette: ezzel az erővel a cipőskanalat is beleírhatná vagyonnyilatkozatába. Polt megjegyezte azt is, hogy a történtek miatt lehet, hogy többet nem is megy vadászni.

 

Egy kérdésre válaszolva közölte: nincs összefüggés a vagyonnyilatkozati eljárása és a Keller László elleni nyomozás között. Mint mondta: Keller ellen 2004 tavaszán érkezett feljelentés, és bár legfőbb ügyészként ő kérhette volna a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, kimaradt az ügyből, és a döntést is helyettesére bízta.

 

Keller Lászlót azzal gyanúsította az ügyészség, hogy jogosulatlanul kért be vadászati naplókat. Az Országgyűlés azonban hétfőn úgy döntött, nem függesztik fel Keller mentelmi jogát.

 

"Ha most meg tudta mutatni az agancsot, akkor, amikor eljárási szakaszban volt az ügy, miért nem nyilatkozott arról, hány trófeája van és mennyit érnek" - reagált Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke az [origo]-nak Polt sajtótájékoztatójára. Hozzátette: a legfőbb ügyésztől csak egy táblázatot kaptak, amely azt tartalmazta, általában milyen agancs mennyit ér. Géczi közölte: a mentelmi bizottság január elején összeül, és lefolytatja az eljárást.

 

Keller László az ügyben nem kívánt nyilatkozni, helyette Simon Gábor MSZP-s képviselő mondta el a párt álláspontját. Simon közölte: semmiképp sem tartják kielégítőnek Polt magyarázatát. "Nem az a lényeg, hány centis a szarv, és nem egy sajtótájékoztató keretében kell ezt mutogatni. Így tényleg egy szomorú bohózat az ügy" - mondta. Hozzátette: számukra az az érdekes, Polt aláveti-e magát a vagyonnyilatkozati eljárásnak, és együttműködik-e a mentelmi bizottsággal. "Az eddigiek alapján úgy tűnik, a legfőbb ügyész ennek nem tesz eleget" - állította Simon.