Mádl visszaküldte a közbeszerzési törvénymódosítást

2004.12.27. 17:33

Mádl Ferenc államfő hétfőn megfontolásra visszaküldte a közbeszerzési törvény módosítását az Országgyűlésnek. Az államfő szerint ugyanis a törvény ellentétes az európai közösség jogával. Emiatt szerinte szerződésszegéssel vádolhatják Magyarországot, és eleshetünk EU-s támogatásoktól is.

Mádl Ferenc államfő hétfőn megfontolásra visszaküldte a közbeszerzési törvény módosítását az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök levélben tudatta döntését Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével - olvasható a Köztársasági Elnöki hivatal közleményében.

Mádl Ferenc álláspontja szerint a törvény ellentétes az európai közösség jogával. Az államfő úgy véli, hogy a törvény olyan kivételt teremt a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége alól, amelyet a közösségi jog nem ismer, illetve a közösségi jogba ütköző módon szűkíti a közbeszerzés lefolytatására kötelezett szervezetek körét.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió Bizottsága 2004. október 21-én kelt levelében teljes mértékben az európai közösségi jog közbeszerzési szabályaiba ütközőnek minősítette a tervezett módosítást. Ezért a törvény kihirdetése esetén feltehető, hogy szerződésszegési eljárás indul Magyarországgal szemben az Európai Bíróság előtt, és európai uniós támogatásoktól is eleshet az ország.

A visszaküldött törvényt az Országgyűlés december 14-én fogadta el, több mint háromszáz támogató szavazattal. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a törvény elfogadását a kormány is ellenezte.

Mádl Ferenc szerint a közbeszerzés intézményének lényege, hogy a közpénzek felhasználását átláthatóvá és ellenőrizhetővé tegye, így megelőzze a korrupció lehetőségét és biztosítsa a verseny tisztaságát. "Ezért minden, a közbeszerzés alóli kivételnek különösen indokoltnak kell lennie" - áll a közleményben.

A közbeszerzési törvény módosítása arra irányult, hogy az állami vagy helyi önkormányzati   alapítású, közszolgáltatást nyújtó cégek ne tartozzanak a törvény hatálya alá, ha alapítójukkal kötnek szerződést. A javaslatot a parlament elfogadta. Az igazságügyi tárca politikai államtitkára még a szavazás előtt elmondta, hogy a kormány nem támogatja a javaslatot, mivel annak elfogadása az európai közösségi jogba ütköző megoldást eredményezne. Hankó Faragó Miklós akkor úgy vélte, hogy a javaslat a közösségi joggal összeegyeztethetetlen módon kívánja a közbeszerzési törvény hatályára vonatkozó rendelkezést módosítani, "egészen pontosan szűkíteni, és ezáltal egyben a közbeszerzési törvény hatálya alóli kivételek körét bővíteni".