Januárban jöhetnek haza a Phuketen rekedt magyarok

2004.12.28. 21:45

Malév-géppel a leghamarabb január elsején jöhetnek haza azok a délkelet-ázsiai szökőár következtében a thaiföldi Phuket szigetén rekedt magyarok, akik magyar idő szerint szerda délutánig nem jutnak el Bangkokba - mondta a Külügyminisztérium szóvivő-helyettese, Szabó Ferenc. A külügyi szakember tudomása szerint a Malév egyeztetéseket folytat más légitársaságokkal arról, hogy működjenek közre a Budapestre igyekvő utasok mielőbbi hazaszállításában.

Kedden este több televíziós híradásban olyan Phuketen veszteglő magyar turistákról számoltak be, akik szeretnének hazatérni, de nem férnek fel a Phuket és Bangkok között a thai hatóságok által indított légi járatokra. A Magyar Televízió Híradójában egy Phuketban élő férfi tolmácsolta többek kérését, hogy a tengerparti üdülőhelyen is szálljon le, s vegyen fel utasokat a magyar repülőgép.
   
Szabó Ferenc közölte, hogy a Malév szerdán indítja Bangkokból Budapestre charter-járatát, amelyre akár az összes phuketi magyar turista is felférne, arról viszont nem tudott, hogy vannak olyanok, akik már most hazajönnének, de nem tudnak eljutni időben a thaiföldi fővárosba. A szóvivő-helyettes a magyar idő szerinti délután 3 órai információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a szökőár pusztítása napján a szigeten tartózkodó 180-200 magyar közül 50-60 utasnak sikerült a thaiföldi kormány által felajánlott ingyenes repülőgépjáratokkal Bangkokba utaznia, így ők mindenképpen visszautazhatnak szerda délután Budapestre. "Akik lemaradnak, azok Malév géppel leghamarabb január elsején tudnak csak hazaindulni" - tájékoztatott Szabó Ferenc.
   
A külügyi szakember tudomása szerint a Malév egyeztetéseket folytat más légitársaságokkal arról, hogy működjenek közre a Budapestre igyekvő utasok mielőbbi hazaszállításában. Ehhez a nagykövetségek és a konzulátusok is megadják az összes segítséget - tette hozzá. A szóvivő-helyettes a két ország közötti nehézkes kommunikációra hivatkozva nem tudta megmondani, hogy szerdáig még hányan juthatnak Bangkokba a magyarok közül. "A phuketi repülőtér kis kapacitású, és sok turista vár arra, hogy a fővárosba repülhessen" - jegyezte meg. A szóvivő-helyettes hangoztatta: a Phuketen tartózkodó magyar konzul mindent megtesz, hogy a magyar turisták mielőbb Bangkokba repülhessenek.

Szabó Ferenc nem tudott információval szolgálni arról sem, hány magyar akarja megszakítani az üdülését, de hivatkozott olyan értesülésekre, amelyek szerint a turisták nagy része a szökőár által érintetlen tengerpartokon folytatná inkább vakációját. Ezt támasztja alá az is, hogy a Malév szerdán visszainduló charter-járata kedden "teltházzal" szállt fel Budapestről - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK