Összesen 25 szépítőszert tiltottak be a fogyasztóvédők a közlemúltban lefolytatott, kozmetikai cikkekre kiterjedő ellenőrzések során. A vizsgált áruk egy részén nem volt címke, lejárt volt a szavatosságuk. Az ellenőrök több, márkás termék esetében is találtak kifogásolnivalót - írja a Népszabadság.

Átfogó ellenőrzést végzett a közelmúltban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a kozmetikai szerek piacán. A vizsgálatok a boltokban kapható valamennyi kozmetikumra kiterjedtek - írja a Népszabadság.

Az ellenőrzéseket nagy- és kiskereskedelmi boltokban, az üzletláncokban, szaküzletekben, drogériákban, ajándékboltokban és százforintos boltokban folytatták a fővárosban, illetve Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy és Zala megyékben. Összesen 233 helyen ellenőriztek (14 nagykereskedést, 219 üzletláncot és kiskereskedelmi egységet). Kifogásolnivalót az összes ellenőrzés 79 - a kiskereskedések 81, a nagykereskedések 50 - százalékában találtak.

A lap szerint szépítőszerek közül 25 forgalmazását megtiltották, 49 értékesítését pedig feltételéhez kötötték. 87 alkalommal szabtak ki bírságot, összesen tízmillió forintot megközelítő értékben. 14 boltra pénzbírságot róttak ki (315 ezer forint értékben), hét üzletben helyszíni bírságot fizettettek.

A hiányosságokat a forgalmazók jelentős része már a vizsgálat idején igyekezett megszüntetni. Az ellenőrzéseken nemcsak az olcsó, kevésbé ismert termékek forgalmazásánál, hanem a márkás készítmények között is találtak kivetnivalót.

Sok helyen találtak lejárt szavatosságú a terméket, összesen 31 boltban 103 ilyen árura bukkantak, több mint 330 ezer forint értékben. Ezt még egyes üzletláncok is megengedték maguknak.

Összesen 9705 kozmetikumot ellenőriztek, ezek közül 541-en - az összes hat százalékán - nem volt magyar nyelvű címke. Az ilyen hibák oka más mellett az lehet, hogy az üzletek az áruhoz tartozó magyar nyelvű címkéket külön kapják meg, és maguk ragasztják fel - ha felragasztják. A címke hiánya miatt például a maci, vagy villanykörte formájú üvegbe töltött körömlakkot gyerekjátéknak, vagy színes égőnek lehetett nézni.

Hiányzott a gyártó vagy a forgalmazó neve 444 tételen (5 százalék) a címke 532 tételről maradt le, a névleges töltet két esetben nem volt meg, 506-ról hiányzott teljesen vagy részlegesen a gyártási és minőségmegőrzési idő, az összetevőket 820 tételről felejtették le. A szakértők több olyan szépítőszert találtak, amelyen nem volt magyar nyelvű útmutató. Négy megyében találtak kimérve árusított kozmetikai készítményeket, amelyeknek forgalmazását megtiltották.

Szúrópróbaszerűen 16-féle termékmintát vittek laboratóriumi vizsgálatra. A termékek mért pH-értéke megfelelt az előírásoknak, a mikrobiológiai tisztaság követelményeinek azonban egy alga- és tengeriásvány-tartalmú testápoló zselé nem felelt meg. Ennek kivonása a forgalomból folyamatban van. Az összes vizsgált kozmetikum konzerválóanyag-tartalma megfelelt az előírásoknak - írja a Népszabadság.