Szilveszterre megteltek a budapesti szállodák

2004.12.30. 8:06

Telt ház van a fővárosi szállodákban, sok külföldi és magyar vendég tölti itt a szilveszteréjszakát. A külföldiek java része olasz, de sok német nyelvű, brit, amerikai és francia vendég is jött. Sokuk - még a legelőkelőbb hotelek számos lakója is - fapados repülővel érkezett - írja a Népszabadság.

Csillagszámuktól függetlenül megteltek a Budapesti szállodák szilveszter alkalmából - írja a Népszabadság. A lap körkérdéséből kiderül: a vendégek java külföldi, bár például a Hiltonban a belföldiek aránya eléri az ötven százalékot. A külföldi vendégek között az olaszok vannak a legtöbben, ők főként a Kempinskiben, és az Astoriában szálltak meg, másutt a német nyelvterületről érkezők vezetnek, például a Hiltonban. Sok helyen vannak britek, amerikaiak, franciák. Ők főként a négy- és ötcsillagos szállodákat keresték. A háromcsillagosokban lengyelek, horvátok spanyolok szállnak meg.

A Budapesten szilveszterező külföldiek többsége három éjszakára érkezett. Nagy részük saját szállodájuk éttermében mulatja át a szilveszteréjszakát. A vendégek nagy része - még a legelegánsabb hotelek lakói közül is sokan - fapados repülőjárattal érkeztek.

Rusznák Imre, a városháza kereskedelmi és turiszitikai bizottságának vezetője szerint a fővárosi szállodák szolgáltatásainak színvonala nemzetközi összehasonlításban is kimagasló. Ennek egyik oka, hogy nincs sok esély Párizst, London vagy Róma utoléárésére az idegenforgalomban, tehát a hoteleknek kell nagyobbat domborítaniuk. Rusznák eémomdta a lapnak, hogy a teltházhoz a tavalyi és az idei, sikeres nemzetközi kampányok is hozzájárultak. A szilveszterrel a Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma várhatóan a tavalyi - ugyancsak magas - számot is meghaladja, és akár a hatmilliót is elérheti - írja a Népszabadság.