A szokásosnál 20 százalékkal több tűzesethez vonultak ki a tűzoltók szilveszterkor, a mentőket pedig - ahogy várták is - másfélszer több esethez riasztották. A tűzesetek többségét petárdák okozták. Az FKF Rt. dolgozói 600-700 köbméter szemetet szedtek össze a fővárosban újév első napján.

Szombat reggel megkezdte a szilveszteri mulatságok után Budapest utcáin maradt szemét eltakarítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság (FKF Rt.). A cég 650 dolgozója, délre igyekezett végezni a munkával. A szilveszteri rendezvények helyszínein, az Andrássy úton, a Vörösmarty téren, a Nyugati téren, a Felvonulási téren, a Kis- és Nagykörúton valamint az aluljárókban, illetve környékükön reggel hatkor megkezdték a munkát az FKF Rt. dolgozói.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az utcákról, terekről körülbelül 600-700 köbméter szemetet kell összegyűjteni, elszállítani és ártalmatlanítani. Az FKF Rt. 650 kézi úttisztítóval és 15-20 célgéppel takarítja Budapest közterületeit. A lakossági szemétszállítás rendjében nincs változás.

Szegedi Péter, az rt. szóvivője arra kérte a budapestieket, hogy a feleslegessé vált karácsonyfákat tegyék a kukák mellé, vagy a nagyobb lakótelepeken erre kijelölt gyűjtőhelyekre, ahonnan az FKF Rt. elszállítja.

20 százalékkal több tűzeset

Szilveszterkor összesen 156 eseményhez riasztották a tűzoltókat. Többnyire kukákban, szeméttárolókban keletkezett tűz miatt, amit feltehetően a beledobott petárda okozott. Ez leginkább a fővárosban volt jellemző, de előfordult máshol is. Személyi sérülés nem történt.

Mosonmagyaróváron péntek este petárda okozott lakástüzet. Egy lakóépület harmadik emeleti lakásába véletlenül repült be egy kis rakéta. A tüzijáték áthatolt az ablakon, meggyújtotta a függönyt és a szőnyeget, de a lakás tulajdonosa vízzel eloltotta, személyi sérülés nem történt. A rendőrség vizsgálja az esetet.

Félezer mentőriasztás

Szilveszterkor a mentők több mint félezer hívást kaptak a fővárosban, országszerte háromezret, ez másfélszer annyi, mint egy átlagos napon. Erről szombaton számolt be az Országos Mentőszolgálat szóvivője. "Egy átlagos hétköznap a fővárosban 300-350, országszerte mintegy kétezer hívást kapnak a mentők, az idei szilveszterkor azonban csak Budapesten 504, országszerte pedig körülbelül háromezer riasztás volt" - mondta Győrfi Pál.

Az esetek többségében az alkoholfogyasztás adott munkát a mentősöknek, sokszor utcán fekvő részegekhez kellett kivonulni. Több ízben verekedés okozta sérüléseket kellett ellátni. Pécelen egy szurkálás életveszélyes sérültjét szállítottak kórházba a mentők. Az Operánál súlyos karambolhoz hívtak mentőt és halálos villamosgázolás is volt a fővárosban szilveszterkor.

Budapesten hat, országosan pedig több mint tíz petárdabaleset sérültjét kellett ellátniuk a mentőknek, ebből kettő volt súlyos. A fej mellett robbanó pirotechnikai eszköz az egyik esetben súlyos szemsérülést, a másik esetben pedig nyolc napon túli fülsérülést okozott. A többi petárdabalesetnél könnyebb horzsolásokat kellett ellátni.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lehetett a petárdák egy évvel ezelőtti, szilveszteri legalizálása a balesetek számára, Győrfi Pál annyit mondott: igaz ugyan, hogy előző szilveszterkor a mostaninál sokkal kevesebb petárda-baleset történt, az idei tucatnyi eset azonban még aligha lehet alkalmas statisztikai következtetések, tendenciák megállapítására.

Győrfi Pál elmondta: az idei szilveszter "legsűrűbb" óráiban, este tíz és hajnali három óra között Budapesten megesett, hogy egyszerre két-három sérültet szedett össze egyetlen mentőkocsi és mire a kórházba értek, máris indulniuk kellett a következő balesethez.

A fővárosban 60 mentőkocsi, országszerte összesen 700 teljesített szolgálatot. Az irányító központokban dolgozó kollégákkal együtt a mentőszolgálat összesen kétezer alkalmazottja töltötte munkával szilveszter éjszakáját.