Az ügyész felfüggesztett börtönt, lefokozást és pénz-mellékbüntetést kért a minősített vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Molnár Csabára, aki a brókerbotrány egyik vezető nyomozója volt. Az ügyészség szerint a nyomozó néhány ezer forint értékű ajándékokat fogadott el egy pénzmosással gyanúsított pénzváltótól, cserébe pedig információkat adott.

Lefokozást, felfüggesztett börtönt és pénz-mellékbüntetést kért a minősített vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Molnár Csaba rendőr ezredesre az ügyész a perbeszédében a Fővárosi Bíróságon. A részben titkos információgyűjtésen alapuló vád szerint Molnár Csaba 2003 nyarán, az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként néhány ezer forint értékű szuvenírt kapott ajándékba egy pénzváltással foglalkozó magyar-szír állampolgártól. Ezért cserébe, hivatali kötelességét megszegve, jogtalan előnyhöz juttatta, államtitokká minősített információkat adott át neki pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentésekről.

"Totálisan mindegy, mennyit ért a karkötő, (Molnár Csaba) egy olyan ajándékot fogadott el, amelynek elfogadása tiltott volt és amelynek elfogadásáról csak később tett jelentést" - mondta az ügyész, aki hangsúlyozta: az ajándék célja az volt, hogy ne bontsa fel egy bank a szerződését egy pénzváltó céggel. A pénzváltók nem önzetlenül segítettek Molnár Csabának, ők a "konkurens pénzváltótársaságot" akarták kiiktatni - jegyezte meg az ügyész.

Zamecsnik Péter ügyvéd, Molnár Csaba védője perbeszédében felmentést kért védencére mindhárom vádpontban, bűncselekmény hiányában, mivel "a törvényi tényállási elemek nem állnak meg". Az ügyvéd szerint csak annyi állapítható meg, hogy a vádbeli találkozó létrejött, az ajándékot átadták, de ez nem tér el a pénzügyi életben megszokottól, arra pedig nincs bizonyíték, hogy bármit is kértek volna az alezredestől. Szerinte Molnár Csaba nem követett el államtitoksértést. Az ügyészség által hivatkozott anyagokat pedig már akkor sem lehetett volna államtitokká minősíteni, amikor az ügyészség szerint a vádbeli cselekmény megtörtént - fűzte hozzá. Zamecsnik Péter kifejtette: a hivatali vesztegetésre vonatkozó vádpontnál hiányzik a jogtalan előny, és nincs rá adat, hogy kértek vagy kaptak volna bármit is a pénzváltók.

A brókerbotrány kulcsfigurájának, Kulcsár Attilának az elfogásában is közreműködő Molnár Csaba, aki az eljárás során mindvégig tagadta a vádakat, szerdán az utolsó szó jogán remegő hangon jelentette ki: "Nem azért jöttem a rendőrséghez, hogy az én áram egy tolltartó legyen." Emlékeztetett arra, hogy felettesei, az eljárás során tanúként meghallgatott magas rangú rendőri vezetők semmi kivetnivalót nem találtak az ajándékok elfogadásában.

A per következő, január 12-i tárgyalásán a harmadrendű vádlott utolsó szó jogán előadott védekezését követően várhatóan kihirdeti az elsőfokú ítéletet Szebeni László, a büntető tanács elnöke.