Felmentették a minősített vesztegetés és egyéb bűncselekmények vádja alól Molnár Csabát, a brókerbotrány egyik volt vezető nyomozóját. Az ügyész január elején felfüggesztett börtönt, lefokozást és pénz mellékbüntetés kiszabását kérte Molnárra. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett.

Fotó:MTI
Az ítélet után

A Fővárosi Bíróság szerdán nem jogerősen felmentette Molnár Csabát, a brókerbotrány egyik volt vezető nyomozóját az ellene felhozott vádak alól, mivel a bíróság szerint nem követett el bűncselekményt. Az ügyész azonban fellebbezett az ítélet ellen, így másodfokon folytatódik a volt K&H-s nyomozó ügye. A bíróság az ügy másik két vádlottját (a két pénzváltót) is felmentette bűncselekmény hiányában a vádak alól.

Molnárt minősített vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolták, ezért az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést, lefokozást és pénz mellékbüntetés kiszabását kérte ellene január elején. Az ügyészség szerint a nyomozó 2003 nyarán, az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként néhány ezer forint értékű ajándékokat fogadott el egy pénzmosással gyanúsított pénzváltótól, cserébe pedig államtitoknak minősülő információkat adott át.

A részben titkos információgyűjtésen alapuló büntetőperben a bíróság már korábban elutasította az ügyészség telefonlehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítékként történő felhasználására vonatkozó indítványát. A bíróság a határozatának indoklásában megjegyezte, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítékként történő értékelése esetén sem lehetett volna Molnár Csabát elítélni.

Az államtitoksértés, illetve hivatali visszaélés vádja kapcsán pedig a bíróság azt állapította meg, hogy nem történt kiszivárogtatás, de ha történt volna, az társadalomra veszélyesség hiányában akkor sem lenne bűncselekmény.

Fotó:MTI

A minősített vesztegetés vádpontja kapcsán a bíróság arra mutatott rá, hogy Molnár Csaba nem azért kapta a kis értékű ajándékokat, hogy cserébe bármifajta hivatali kötelezettségét megszegje. A bíróság az ítéletében rendelkezett az eljárás során elkobzott ajándékokról: ennek értelmében Molnár Csaba visszakaphatja azokat az ajándéktárgyakat (egy kétszáz forint értékű karkötőt és egy 300-400 forint értékű ceruzatartót; az arab süteményeket nem tudták lefoglalni), amelyeket a szír származású vádlott-társától kapott.

"Azt szeretném csinálni, amit korábban is csináltam, de még nem tudom, mi lesz velem" - mondta kissé megkönnyebbülve Molnár Csaba a felmentő ítélet után nem sokkal. "A rendőrség vezetőin, illetve az ellenem folyó másik eljárás kimenetelén (a Kulcsár-ügy kapcsán hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással gyanúsítják)múlik mindez" - jelentette ki a rendelkezési állományban levő nyomozó, aki megjegyezte, hogy a rendőri vezetés eddig is végig bízott benne.

A brókerbotrány kulcsfigurájának, Kulcsár Attilának az elfogásában is közreműködő Molnár Csaba egyébként az eljárás során mindvégig tagadta a vádakat, szerdán az utolsó szó jogán remegő hangon jelentette ki: "Nem azért jöttem a rendőrséghez, hogy az én áram egy tolltartó legyen."