Pótmagánvádat nyújtottak be, és kártérítést követel a rendőri intézkedés következtében elhunyt roma fiú családja. A körözés alatt álló fiút egy szolgálaton kívüli rendőr ismerte fel és fogta el, ám a földre szorítást követően a fiú meghalt. A szakértői vizsgálat szerint szívbetegség végzett vele, a rendőr nem okolható a haláláért. A család most foglalkozás körében elkövetett, halált eredményező gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt indít pótmagánvádi eljárást az intézkedő rendőr ellen.

Az elfogás közben az elmúlt év nyarán Kecskeméten elhunyt roma fiatalember családja pótmagánvádat terjesztett elő az intézkedő rendőr ellen - közölte a család jogi képviselője csütörtökön.

Foglalkozás körében elkövetett, halált eredményező gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt nyújtották be a vádindítványt a Kecskeméti Városi Bírósághoz - mondta Gyury József ügyvéd. Hozzátette: ez a bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A család jogi képviselője elmondta azt is, hogy a vádindítvánnyal egyidejűleg polgárjogi igényt is benyújtottak a bíróságra, a követelt kártérítés nagyságáról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, mondván "semmilyen összeg nem tudja visszaadni egy anyának gyermeke életét."

A körözés alatt állt fiatalembert egy szolgálaton kívüli rendőr ismerte fel, s próbálta elfogni, ám amikor ez sikerült, pár perc után a fiú meghalt. Az illetékes ügyészségi nyomozó hivatal a rendőr ellen vizsgálatot indított, majd azt bűncselekmény hiányában megszűntette, mivel az igazságügyi orvos szakértői szakvélemény szerint a halál oka veleszületett szívbetegség volt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ezen határozata ellen a Legfőbb Ügyészségen a család és jogi képviselője panaszt emelt, amit a múlt év decemberében elutasítottak. Az ügyvéd közölte: változatlanul elfogadhatatlannak tartják, hogy egy 19. életévét még be sem töltött fiú rendőri intézkedés közben veszítse életét.

A pótmagánvádat - egyebek között - a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon történt parancsnoki kivizsgálás megállapításaira alapozzák, amelyről az iratismertetés során szereztek tudomást. Eszerint a rendőr "intézkedései jogszerűek, indokoltak voltak, de szakszerűtlenek és aránytalanok, amelyek nem álltak arányban az intézkedés céljával."

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője elmondta: a pótmagánvád Magyarországon 2003. július 1-én bevezetett, viszonylag új jogintézmény. "Ez esetben az ügyészség szerepét az ügyvéd veszi át, ő emel vádat, amit ő képvisel, a megkeresett bíróságnak pedig, ha csak valamilyen törvényi vagy formai akadálya nincs, le kell folytatnia a büntetőeljárást" - közölte Szabó Ferenc.