A brit fiatalok 40 százaléka plasztikáztatná magát egy felmérés szerint. A szépészeti jellegű plasztikai beavatkozások itthon is egyre népszerűbbek, az évi több tízezer műtét legalább felét pedig fiatal pácienseken végzik el. A legfiatalabbakat 6-7 évesen viszik plasztikai sebészhez, főképp elálló fülük miatt.  Az [origo] által megkérdezett fiatalok véleménye megoszlott, de azért akadt olyan, aki egy mellfelvarrást bevállalna.

Tízből négy brit tinédzser végeztetne magán valamilyen esztétikai jellegű plasztikai beavatkozást - idézi a BBC News a brit Bliss magazin felmérését. A megkérdezett 2 ezer brit tizenéves fiatal kétharmada azt mondta, hogy a tökéletes testű hírességek és a fiúk miatt változtatnának testükön. A válaszadók mindössze 8 százaléka volt elégedett testével, harmaduk gondolta azt, hogy testi adottságai jók, 15 százalék viszont kifejezetten elégedetlen volt magával, 7 százalék pedig úgy gondolta, hogy a teste utálni való.

Magyarországon nincs arra vonatkozó hiteles összesítés, hogy mennyi plasztikai műtétet végeznek egy évben - mondta az [origo]-nak Ferenczy József plasztikai sebész, főorvos. Így azt sem lehet megtudni, hogy az egyes beavatkozásokon belül milyen a különböző korosztályok eloszlása. Az évente elvégzett esztétikai jellegű plasztikai beavatkozások száma Ferenczy becslése szerint 10 ezres nagyságrendű és akár a 100 ezret is elérheti.

Az esztétikai jellegű plasztikai beavatkozásoknak két típusa van: az alakformáló és a fiatalító. Az alakformáló műtéteket abban az életkorban végzik, amikor énképünk kialakul, ez az időszak pedig 6 éves korunktól akár 25-30 éves korunkig is húzódhat - mondta a főorvos. Az ilyen beavatkozásokból a leggyakoribb az elálló füleket korrigáló fülplasztika, amit gyakran már 6-7 éves korban elvégeznek. Ferenczy szerint az ilyen beavatkozásokat azért végeztetik el fiatalon, hogy amikor a gyerek egy új közösségbe kerül, ott már megváltozott külsejével ismerjék meg. Az alakformáló beavatkozások közé tartozik az arcvonásokat és a testalkatot megváltoztató műtétek is. Ezek közül legtovább általában az orrplasztika húzódik, amire sokan csak harminc éves koruk körül szánják rá magukat.

Vannak ugyanakkor olyan beavatkozások, mint például a mellplasztika, amit fejlődésben lévő fiatalokon nem végeznek. Legalább is a magyar és az európai gyakorlat szerint. Ezzel szemben az Egyesült Államokban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a fiatal lányok mellprotézist kapnak érettségi ajándékba. Az amerikai plasztikai sebészeti akadémia összesítése szerint 2003-ban az elvégzett beavatkozások 35 százalékát érettségi után vagy más alkalommal ajándékba kapta a páciens.

Ennek elsősorban az a magyarázata - állította Ferenczy -, hogy a fiatalok testi és társadalmi érése gyorsabb, hamarabb hagyják maguk mögött a serdülőkort. Ennek ellenére az európai és magyar orvosok csak kivételes esetekben végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat serdülőkön, akiknek a teste még fejlődésben van. Mellprotézist 18 éves kor előtt például csak akkor ültetnek be, ha valamilyen látványos aszimmetria miatt kéri a beavatkozást a páciens.

Sok kérést kell visszautasítani

Nagyon gyakran előfordul, hogy nemet kell mondani egy-egy kérésre, gyakoriak ugyanis az irreális igények - mondta a főorvos. Vannak bizonyos jegyek, amik a plasztikai sebészet szolgáltatás jellegét erősítik, de a sebész végső soron mégis orvos - magyarázta a Ferenczy, aki éppen ezért olyan beavatkozásokat nem is végez, amelyeket az orvosi lelkiismeret nem enged vagy ami megítélése szerint a test harmóniájával nem összeegyeztethető.

Az alakformáló és az évek során elveszett testi jegyek visszaállítását célzó fiatalító beavatkozások aránya nagyjából 50-50 százalék - mondta Ferenczy.

"Főleg cici"

Az [origo] által megkérdezett magyar fiatalok többsége szemérmesen pironkodott arra a kérdésre, hogy végeztetne-e magán most vagy később valamilyen plasztikai beavatkozást. A ténylegesen válaszolók véleménye azonban megoszlott. Egy középiskolás lány határozottan kijelentette, hogy semmiképp sem plasztikáztatná magát, mert a természetesség híve.

Never ever - mondta egy szintén középiskolás korú fiatalember, aki előbb a lányokra próbálta hárítani a válaszadást, végül azonban kötélnek állt. Majd hozzátette, csak akkor tudja elképzelni, hogy plasztikai beavatkozást végeztessen magán, ha valamilyen baleset miatt erre szüksége lenne.

Akadt olyan is, aki nem ijedt meg egy kis átalakítástól. Most nem, de később ha szükséges, elképzelhető - mondta sejtelmesen egy fiatal lány az egyik budapesti bevásárlóközpontban. Arra a kérdésünkre pedig, hogy mit alakíttatna át magán, csak annyit mondott: "Hát, főleg cici".