A korabeli jegyzőkönyvek szerint tucatnyi tanúvallomás támasztja alá annak a magyar férfinak a bűnösségét, akit nácivadászok találtak meg Ausztráliában. A férfit egy zsidó fiú megölésével gyanúsítják, de az iratokból az is kiderül, hogy szadista módon verte a többi elfogott zsidót és katonaszökevényt. A férfi egy ausztrál tévének tagadta bűnösségét, de a történészek szerint, ha valaki ellen ennyi tanúvallomás szól, akkor sok vitatnivaló nem lehet a dolgon. Az ügyet vizsgálja az ausztrál rendőrség is.

Egy zsidó fiú brutális megölésével gyanúsít egy Perthben élő 84 éves magyar származású férfit a Simon Wiesenthal Központ. A birtokában lévő dokumentumokat elküldte a magyar Külügyminisztériumnak. A külügyi tárca, mivel olyan szakvéleményeket kapott, amelyek indokolhatónak tartják az igazságügyi eljárás megindítását, az ügyészséghez fordult. A Legfőbb Ügyészség várja az iratokat, amelyek azonban egyelőre nem érkeztek még meg, a további lépésekről pedig csak a dokumentumok birtokában tudnak nyilatkozni.

A férfi ügyét az ausztrál rendőrség is vizsgálja. "Ausztráliának van joghatósága arra, hogy állampolgárai állítólagos háborús bűncselekményeit vizsgálja, akár a második világháborút illetően" - mondta egy ausztrál rendőrségi szóvivő. Az ígéretek szerint olyan gyorsan vizsgálják az ügyet, amilyen gyorsan csak lehetséges. Az ausztrál főügyész pedig csak annyit jegyzett meg, hogy van kiadatási egyezmény Ausztrália és Magyarország között.

A második világháború után már alaposan kivizsgálták ezt az ügyet: zsidók, katonaszökevények és katonák egybehangzó vallomásai támasztották alá a vádat. A nyomozati és népbírósági anyagok szerint (a gyilkosságon kívül) a vádlottak brutálisan verték és terrorizálták a fogságukba került zsidókat és katonaszökevényeket. Az ügy két másik vádlottját elítélték (egyiket kivégezték, a másik életfogytiglant kapott), az Ausztráliába emigrált férfit pedig nem tudták, mivel nem jött haza külföldről. Ő egyébként azt nyilatkozta az ausztrál sajtónak, hogy ártatlan.

A történészek szerint egyértelmű az eset

A történészek szerint ez az az eset, ahol kevés vitatnivaló található. A nyomozóhatóság komoly bizonyítékokkal, tucatnyi egybehangzó tanúvallomással alapozta meg a vádat 1946-47-ben, csak a harmadik vádlottat akkor nem sikerül elfogni és elítélni.