Egy ingatlanügy miatt koalíciós válság alakult ki a ferencvárosi önkormányzatot irányító MSZP és SZDSZ között - állítja az MSZP-s alpolgármester. Az SZDSZ-es polgármester szerint nem tájékoztatta egy fontos ügyben az alpolgármester, ráadásul a kerület számára előnytelen ajánlatról tárgyalt helyettese. Ezért megvont tőle két hatáskört.

A ferencvárosi önkormányzatot koalícióban vezető MSZP és SZDSZ között válság alakult ki, ami veszélyezteti a további politikai együttműködést. A feszültség hátterében egy kerületi ingatlangazdálkodási ügy áll - közölte a IX. kerület szocialista alpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Bánsághi Tamás, akinek hatáskörét Gegesy Ferenc polgármester még december közepén magához vonta, újságírók kérdésére azt mondta: az MSZP érdekelt a koalíció megmaradásában, de azt az SZDSZ-es polgármester veszélyezteti.

Közölte, hatásköreinek elvonása összefüggésbe hozható a Gastorg-üggyel. Ennek lényege, hogy a IX. kerület évek óta perben áll a Dél-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat jogutódával, a Gastorg Rt.-vel. A per lényege, hogy a kerület 445 millió forintot követel a cégtől, mert az lényegesen kevesebbet fizet az önkormányzatnak annak ingatlanjai után, mint amennyiért bérbe adja. A koalíciós felek közötti vita pedig arról szól, hogy a területért felelős alpolgármesternek mit kellett volna tenni, miután a cég megkereste őt.

Bánsághi Tamás idézte Gegesy Ferencet, aki azt közölte: "Az ajánlatot szemétkosárba kellett volna helyezni, és minimum ekkor egy tájékoztatást elvártam volna az alpolgármestertől." Elmondta, a polgármester szerint ő súlyos kárt akart okozni vagy okozott az önkormányzatnak.

Az alpolgármester közölte, szerinte a kerület e feladattal megbízott szakmai testületének feladata azt tisztázni: mi az önkormányzat érdeke, a további pereskedés, vagy a megegyezés. Emlékeztetett arra, hogy a Gastorg Rt. arról értesítette őt, hogy bármennyi pénzt nyerne is az önkormányzat vele szemben, azt nem tudják kifizetni, mert a cég felszámolás alatt áll.

Az ügyhöz tartozik, hogy Tirts Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő és Bodó Márton, a kerületi Fidesz elnöke egy héttel korábban sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondták: az alpolgármester egy százmillió forintos peren kívüli egyezséget készített elő.

Folynak a koalíciós egyeztetések, a Fidesz pedig nyilván meglátta a rést, ezért indított támadást - mondta el erről véleményét az alpolgármester, aki közölte azt is: szerdán beperelte Tirts Tamást és Bodó Mártont a Fővárosi Bíróságnál személyiségi jogai megsértése miatt. Szerinte ugyanis a két fideszes politikus vesztegetéssel vádolta őt - indokolta keresetét.

Kérdésre közölte azt is, szerinte "vannak arra utaló jelek", hogy a polgármester elképzelhetőnek tart egy esetleges SZDSZ-Fidesz kerületi koalíciót. A kerület három nagy frakciója - az MSZP, a Fidesz-MDF és az MSZP - közül ugyanis bármelyik kettő képes többséget szerezni az önkormányzat képviselő-testületében.

"Az alpolgármester a vagyoni és beruházási területen sorozatos hibát követett el, ezért megvontam tőle ezt a két hatáskört" - mondta az [origo]-nak Gegesy Ferenc, elismerve, hogy a Gastorg-ügy volt "a legutolsó csepp a pohárban". Erről közölte: az önkormányzattal perben álló cég megkereste az alpolgármestert, aki ezután a hozzá beérkező ajánlatot a tudta nélkül a testület elé akarta vinni. Ebben Gegesy szerint az szerepelt, hogy a 445 milliós követelésből a cég peren kívüli egyezség során 120 millió forintot kifizet. Emellett az önkormányzatnak vállalnia kellett volna az rt. bérlőinek átvételét is. A polgármester szerint - bár korántsem biztos, hogy a 445 milliót be tudják hajtani a cégen - legalább 120 milliós veszteségük lett volna, ha elfogadják az alánlatot.

"Az alpolgármester azt állítja, hogy ha nem kapja vissza hatásköreit, azzal veszélyeztetem a koalíciót. Szerintem ha vissza akarja kapni őket, akkor nem nekem kell magyarázkodnom" - közölte Gegesy. Az [origo] kérdésére válaszolva megjegyezte: "ha ez a huzavona valóban veszélybe sodorja a koalíciót, többféle lehetőség van", példaként említve a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

[origo]/MTI