Nem lehet sem termeszteni, sem felhasználni, sem forgalmazni január 20-tól egy génmódosított kukoricafajtát Magyarországon, a kormány döntése értelmében. A tilalom 17-féle vetőmagra vonatkozik. A agrártárcánál az [origo]-nak azt mondták, hogy semmilyen génmódosított növény felhasználását nem engedélyezik, amíg nem szabályozzák részletesen ezek termesztési, kezelési és forgalmazási feltételeit.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) január 20-tól betiltotta az MON 810 kódjelű kukoricafajtákból származó, génmódosított kukoricafajták termesztését és felhasználását. Az FVM közleménye szerint a jövőben sem előállítani, sem felhasználni, sem forgalmazni nem lehet az ebbe a csoportba tartozó vetőmagvakat, illetve nem lehet behozni azokat Magyarország területére.

A tilalom 17, az Egyesült Államokból származó vetőmagtípust érint. A tilalomra azért van szükség, mert az EU korábban engedélyezte ezeknek a vetőmagfajtáknak a felhasználását, Magyarország azonban a régió környezeti adottságainak érdekében saját hatáskörében tilalmat vetett ki rájuk - mondta az [origo]-nak Dékány András, az agrártárca szóvivője. Az EU tagállamai közül elsőként Magyarországon tiltották be ezt a kukoricafajtát.

A tilalom lényege, hogy megvédjék a hazai termesztésű nemes gabonafajtákat. Ezek egy részét - Dékány szerint - évszázadok óta nemesítik, ami lényegében a genetikai módosítással megegyező folyamat, azonban nem laboratóriumi, hanem természetes körülmények között, jóval hosszabb idő alatt végzik. Egy genetikailag módosított, ellenállóbb fajta megjelenése azonban veszélyeztetné ezeket a növényfajtákat, és több állatfaj kipusztulását is okozhatja.

Nem korlátozzák ugyanakkor a genetikailag módosított kukoricafajtából készülő takarmányok és élelmiszerek felhasználását és forgalmazását. Erre azonban a tárca szerint nincs is szükség, mert jelenleg nincs ilyen termék a magyar boltokban, ha pedig mégis importálnának ilyen készítményeket, azokon az EU szabályainak megfelelően fel kellene tüntetni, hogy génkezelt alapanyagot tartalmaznak.

Nemes Noémi, a Greenpeace kampányvezetője szerint a génmódosított kukorica felhasználásával készített élelmiszerek kitiltását nem lehetett volna megoldani, hiszen orvosi vizsgálatok nem igazolták, hogy ezeknek egészségkárosító hatásuk lenne. Mindössze egyetlen genetikailag módosított növényfajtánál mutatták ki, hogy hajlamossá tesz az allergiára, azonban más ilyen eredmények nem voltak.

A génmódosított adalékkal készült élelmiszerek pedig azért sem jelentenek problémát, mert - mint Nemes elmondta - ezekből az egész EU-ban nagyon kevés van. Franciaországban tíz, Olaszországban, Hollandiában és Szlovákiában pedig egy-egy olyan termékről - főleg étolajokról és süteményekről - tudnak, amely genetikailag módosított kukoricafajta felhasználásával készült.

A tiltás mindenképpen érvényben lesz addig, amíg el nem fogadják az úgynevezett koegzisztencia törvényt, amely az EU minden tagállamára érvényesen írja majd elő a különböző növényfajták, így a genetikailag módosított növények termesztésének szabályait. A törvény jelenleg előkészító stádiumban van, a jogszabály kidolgozása ősszel kezdődhet - közölte Dékány.