Tűz volt a Paksi atomerőműben

2005.01.20. 23:44

Kisebb tűz keletkezett a Paksi Atomerőmű Rt. területén csütörtök este. A lángok a 2. blokk szekunder körében, egy lépcsőházban kijelölt dohányzóhelyen csaptak fel. A tüzet hamar eloltották. Kovács József vezérigazgató szerint az esemény nem veszélyeztette az atomerőmű biztonságát.

A Paksi Atomerűmű beépített füst- és tűzjelző rendszere csütörtök este jelzett, hogy tűz ütött ki. Mint kiderült, a lángok egy kijelölt dohányzóhelyen csaptak fel, a 2. blokk úgynevezett szekunder körében, egy zárt lépcsőház előterében.

A lángokat egy el nem oltott csikk okozta, a tűz pedig átterjedt a közelben tárolt tetőszigetelési segédanyagokra. A keletkezett hatalmas füst miatt több tűzjelző is bekapcsolt, a megyei katasztrófavédelem ezért a legmagasabb - ötös - fokozatú riasztást rendelte el. Kiderült azonban, hogy a tűznek nagyobb a füstje, mint a lángja, így nem volt szükség az összes mozgósított egység kivonulására, az atomerőmű tűzoltói pedig rövid időn belül eloltották.

Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója péntek reggel 6 órakor tartott sajtótájékoztatóján közölte, az esemény nem veszélyeztette a Paksi Atomerőmű biztonságát, és személyi sérülés sem történt. 

"A tűz nem befolyásolta a technológiai rendszereinket, nem érintette a  biztonsági rendszereinket, és nem hátráltatja a 2. blokk főjavítási munkálatait", személyi sérülést és jelentősebb anyagi kárt sem okozott - mondta.

A felelősség megállapítására, a részletes vizsgálatra 30 napon belül kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK