Már nem nyomoznak Draskovics áfa-döntése miatt

2005.01.21. 12:29

Már nem nyomoznak az áfa-visszatérítési ügyben. A rendőrség korábban az ügyészség utasítására kezdett vizsgálódni hivatali visszaélés gyanújával a Draskovics Tibor pénzügyminiszter által korábban elrendelt szigorú áfa-vizsgálatok miatt, Balogh Gyula képviselő feljelentése alapján.

Megszüntették a nyomozást a Draskovics Tibor pénzügyminiszter és társai ellen áfa-ügyben tett feljelentés miatt - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel. A Fővárosi Főügyészség által hivatali visszaélés gyanúja miatt elrendelt nyomozásban az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda teljes körűen beszerezte és értékelte a feljelentésben leírtakhoz kapcsolódó adatokat, iratokat - mondta Horváczy Emese. Hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Iroda "ezek alapján megállapította, hogy a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt, ezért a nyomozás megszüntetéséről határozott".

A Nemzeti Nyomozó Irodának azt kellett megállapítania többek között, hogy elkövethetett-e hivatali visszaélést a pénzügyminiszter, amiért arra utasította tavaly ősszel az adóhatóság elnökét, hogy mielőtt a cégeknek visszafizetik az áfát, ellenőrizzék, valóban jogosult-e az adó-visszatérítésre az igénylő.

A feljelentést Balogh Gyula független képviselő tette, de nem a hatóságok által elrendelt hivatali visszaélés, hanem sikkasztás gyanújával. Balogh - és korábban több más ellenzéki politikus - úgy vélte, a Pénzügyminisztérium jogosulatlanul tart vissza mintegy 150 milliárd forintot, hogy a költségvetési hiányt kozmetikázza.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy egy feljelentés esetében, ha a bűncselekmény gyanúját nem lehet teljes bizonyossággal kizárni, nyomozást kell elrendelni. Ebben az esetben is ez történt: vizsgálatok nélkül nem lehetett volna teljes biztonsággal kijelenteni, hogy nem történt bűncselekmény az ügyben, ezért utasították nyomozásra a rendőrséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK