Megérkeztek vasárnap Szolnokra azok a magyar katonák, akik Irakban egy szállítóhajóra pakolták a tavaly év végén hazatért magyar kontingens felszerelését. Ezzel az utolsó magyar katona is elhaqyta Irakot.

 

A negyven Irakban szolgáló katona távozásával a Magyar Honvédség szállító zászlóaljának kivonását végző teljes állomány, azaz az utolsó magyar katona is elhagyta Irak területét. A katonákat a légierő két An-26-os szállító repülőgépe hozta haza Irakból, miután elvégezték a különböző technikai eszközök és felszerelések hajóra rakodását. Bocskai István, a HM kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a magyar felszerelést szállító brit hajó, fedélzetén három magyar kísérővel kedden hajózott ki az iraki Umm-Kaszr kikötőből, úti célja pedig a szlovéniai Koper. A brit hajó 72 darab technikai eszközt - különböző típusú gépjárműveket és utánfutókat -, valamint 78 darab - mintegy 1600 tonna - konténert szállít haza.

A hajóval utazó három fős fegyvertelen magyar csoport feladata technikai jellegű, az út közben esetlegesen felmerülő problémák megoldása érdekében szükséges a jelenlétük. Ilyen feladat például, ha mozgatni kell a járműveket a hajó rakterében. A hajó a szlovéniai kikötőbe a tervek szerint február első hetében érkezik, ahonnan az eszközöket vasúton szállítják tovább Kaposvárra.

A csaknem 300 fős magyar szállítókontingens karácsony előtt érkezett haza Irakból Magyarországra. Az első magyar katonák 2003 júliusában kezdték meg a szolgálatot az Irak középső részén, Babilon tartományban lévő Hillában. Az elmúlt másfél évben a szállító zászlóalj összesen 642 feladatot látott el, amelynek során 50 ezer tonnányi árut - humanitárius segély, élelmezési, ruházati, erődítési anyagok - szállított, s eközben 2,5 millió kilométert tett meg.