Mai árakon számolva 13 milliárd forintos fejlesztés szerepel a főváros köz- és díszvilágításának nemrég elkészült 15 éves távlati tervében - írja a Népszabadság. A terv a legkisebb utcákig lebontva tartalmazza a fejlesztéseket.

Kivilágítják az autópályák fővárosi bevezető szakaszainak sötét részeit, az M0-ás csomópontjait, városképvédelmi szempontból is egységessé teszik a lámpatesteket az utcabútorokkal - a főváros köz- és díszvilágításának most elkészült 15 éves távlati terve szerint.

A terv megvalósítása - a jelenlegi árakon számolva - összesen tizenhárommilliárd forintos kiadást jelent majd a fővárosnak és a kerületeknek. Budapest az utóbbi három évben hárommilliárd forintot költött a világítás rekonstrukciójára.

A kerületek februárban, a főváros tavasszal kapja meg a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. pályázatának két nyertese, a Főmterv Rt. és a Lisys Fényrendszer Rt. által elkészített tervet. Ebben részletesen rögzítik a meglévő hálózatokat és fejlesztési irányaikat a legkisebb utcákig lebontva. A tízmilliárd forintnyi közvilágítási beruházás a kerületeknek hat és fél, a fővárosnak kétmilliárd forintjába kerül. A fennmaradó összeget más korszerűsítésre, például kábelcserére költik. A BDK szerint a feladatok fedezetét 2007-től a közvilágítási tarifába beépített fejlesztési hányad biztosítja majd.

A lap szerint a fővárosi díszvilágításra két és fél milliárdot kell majd költeni az elkövetkező tizenöt évben. Ez nem tekinthető nagy összegnek, mivel csak az Országház tervezett díszvilágítása félmilliárdba kerül, a Szabadság hídé pedig legalább 200-300 millió forintot tesz ki. A tervben összesen 141 újonnan kivilágítandó vagy felújítandó objektum szerepel. Ezek főleg nagyobb műemlék templomok, illetve egy-egy szobor, közterületi műalkotás vagy szökőkút díszvilágítása - írja a Népszabadság.