A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány által korábban roma fiataloknak kiírt pályázat kapcsán 50 milliós csalásra gyanakodnak a rendőrök. A nyomozás szerint ugyanis jogosulatlanul próbált meg felvenni pénzt mintegy 300 egyetemista és főiskolás. Az ösztöndíjakhoz szükséges ajánlásokon az Országos Cigány Önkormányzat pecsétje látható.

A Nemzeti Nyomozó Iroda csalás gyanújával kezdett el vizsgálódni a roma ösztöndíjakkal kapcsolatos visszaélések miatt. Az eljárás alapjául a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) egyik, roma diákoknak kiírt pályázata szolgál, melynek keretében egyetemen, illetve főiskolán tanuló roma diákoknak nyújtottak támogatást.

A házkutatások során többek között lefoglaltak 292 ajánlott postai feladóvevényt a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány nevére címezve, a támogatásban részesülő lakcímének feltüntetésével, valamint 50 darab A/4-es lapot, melynek jobb sarkában az Országos Cigány Önkormányzat pecsétje látható és 20 darab A/4-es lapot, melyen a pecséten túl az elbírálásban közreműködő munkatárs, L. György aláírása is szerepel.

L. György a rendőröknek azt mondta, hogy egy N. Ferenc néven bemutatkozó férfi kereste meg mint a Szegedi Tudományegyetem Diákönkormányzatának egyik tagja, és több száz pályázatot hozott, amelyeken az ajánlásokat saját szövegezéssel elkészítették. L. György ezeket ellenőrzés nélkül aláírta.

A házkutatás során lefoglalt pecséttel és aláírással, illetve csak aláírással ellátott papírokról elmondta, hogy azokon nem az ő aláírása szerepel, a bélyegzőnyomat pedig valószínűleg akkor kerülhetett rájuk, amikor elhagyta a szobát. A nyomozás során igazságügyi írásszakértő vizsgálja meg az aláírásokat.

Azokban az esetekben, amikor az Országos Cigány Önkormányzat mint ajánló szervezet munkatársának aláírása szerepel a papíron, megállapítható, hogy nem érvényesültek a támogatás felvételéhez szükséges garanciális feltételek. Ennek következtében a hamis okmányok felhasználásával felvett támogatásokat megszerző egyetemi, illetve főiskolai hallgatók csalással gyanúsíthatók a rendőrség szerint. Ezzel a módszerrel több mint háromszáz esetben vettek fel vagy próbáltak meg felvenni támogatásokat, mintegy 50 millió forint értékben.