Öt évre elítélték Krasznait

2005.01.28. 18:13

Ötéves börtönbüntetésre ítélte a székesfehérvári bíróság pénteken Krasznai Józsefet, aki a zámolyi romák szószólajként vált ismertté. A bíróság a férfit kiskorú megrontásában és választási csalásban találta bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.

A Székesfehérvári Városi Bíróság pénteken ötéves börtönbüntetésre ítélte, és hét évre eltiltotta a közügyektől a 2000-ben Strasbourgba távozott, és a zámolyi romák szószólójaként ismertté vált Krasznai Józsefet. A bíróság elrendelte a korábban más bűncselekmény miatt kiszabott, egyéves felfüggesztett szabadságvesztésének letöltését is. Az ítélet nem jogerős, a bíróság azonban fenntartotta Krasznai József előzetes letartóztatását - közölte a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

A szóvivő szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a férfi megrontotta egyik 12 éves rokonát, két alkalommal pedig megsértette a lány személyi szabadságát. A bíróság hat esetben bizonyítottnak látta azt is, hogy Krasznai a 2002. évi kisebbségi önkormányzati választás során megválasztása érdekében 500-1000 forintért szavazatokat vásárolt.

A férfi 2003 végéig szabadlábon védekezett, majd tavaly nem jelent meg a tárgyalásokon. A bíróság ekkor nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Tavaly szeptemberben azonban önként jelentkezett a bíróságon, amely azonnal előzetes letartóztatásba helyezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK