Palotaforradalom a Munkáspártban

2005.01.28. 20:48

A pártból való kilépésre szólította fel a vele szembehelyezkedő Vajnai Attila alelnököt, Fratanoló János elnökségi tagot, valamint híveiket a Munkáspárt központi bizottsági ülésén Thürmer Gyula pártelnök. A rebellis munkáspártiak tavaly aláírásgyűjtési akcióval rendkívüli tisztújítást szerettek volna elérni a pártban.

"A felszólítás érdemben nem újdonság: csupán az az újdonság benne, hogy nem a Munkáspárt hetilapjában jelent meg, hanem a központi bizottság előtt hangzott el" - mondta el Vajnai Attila a múlt hétvégén történteket, s akinek közlése szerint az elnök azt is kilátásba helyezte, hogy kezdeményezi azon vidéki pártelnökségek feloszlatását, amelyek nem mellette állnak. Szavai szerint Thürmer Gyula mindezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi vezetéssel elégedetlen, és az ennek hangot is adó csoport "megbontja a párt egységét, veszélyezteti a párt létét".

Vajnai Attila szerint a Munkáspártnak együttműködésre, összefogásra kell törekednie a neoliberális politikát elutasító civil szervezetekkel, szociális mozgalmakkal, szakszervezetekkel, és el kell határolódnia a Fidesz demagógiájától. "Nem a kizárás, hanem az összefogás a Munkáspárt jövője" - jelentette ki az alelnök.

"Minden pártnak meg kell védenie saját politikai cselekvőképességét" - nyilatkozta Thürmer Gyula, aki szerint azoknak a politikusoknak, akiknek álláspontja "folyamatosan, rendszeresen" eltér a többségétől, le kell vonniuk ebből a tényből a megfelelő következtetéseket, eldöntve, maradnak vagy távoznak a pártból.

A Munkáspárton belüli elégedetlenség legutóbbi nyilvános jele az volt, hogy tavaly év végén aláírásgyűjtési akciót indított rendkívüli tisztújító kongresszus összehívása érdekében a parlamenten kívüli erő Baranya megyei elnöksége.

 "Antidemokratikus ügyek mennek a pártban" - nyilatkozta akkor Fratanoló János, a párt Baranya megyei elnöke a kezdeményezést magyarázva; elmondása szerint "a saját szabályainkat sem tartja be a pártvezetés", amely "a kisebbségi véleményeket elhallgatja", valamint - ugyanilyen szempontok alapján - "cenzúrázza" a Munkáspárt Szabadság című hetilapját. "Ennek az akciónak nem az a célja, hogy a jelenlegi vezetést megbuktassuk, hanem, hogy a működés rendjét visszaállítsuk" - tette hozzá; a megyei elnök közlése szerint úgy gondolják, az aláírásgyűjtés Thürmer Gyula elnöknek és a körülötte tömörülőknek szóló "jelzés, hogy nem lehet ilyen módon egy pártot vezetni".

KAPCSOLÓDÓ CIKK