Az MDF választmánya támogatja az MDNP-vel való egyesülést. A végső szót a két párt oszágos gyűlésén mondják ki. Arról egyelőre nincs döntés, mi lesz majd a közös párt neve, illetve hogyan osztják majd meg a pártbeli tisztségeket.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) Országos Választmánya szombati budapesti ülésén úgy döntött, hogy támogatja az MDF és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) egyesülését - jelentette be Katona Kálmán, az MDF Országos Választmányának elnöke sajtótájékoztatón.

A két párt egyedüléséről a végleges döntést az MDF és az MDNP országos gyűlése mondja majd ki - közölte Katona Kálmán és Szabó József, az MDNP elnöke. Katona hozzátette: az MDF várhatóan tavaszi országos gyűlésén hoz döntést az egyesülésről. Mint mondta, az elkövetkező hetekben dolgozzák ki, hogy az egyesülés milyen feltételekkel, milyen ütemezésben történjen meg.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: az MDF "nyitott a jobboldali többpártrendszer, a valódi többpártrendszer mentén" az együttműködésre, mert kormányváltást akar.

Szabó József közölte: az MDNP üdvözölte az MDF Országos Választmányának döntését. Az egyesülés egy új politikai erőcentrumot jelent, amelyre szükség van a tömegpártok mellett - fejtette ki. Mint mondta, az egyesülés 8 százalékkal több szavazatot hozhat a két pártnak. Lovas Edit, az MDNP Országos Választmányának elnöke elmondta: jövő szombaton tart ülést a testület, amelyen kitűzik az országos gyűlés napját.

 

Arra az újságírói kérdésre, látnak-e esélyt további pártokkal való egyesülésre, Dávid Ibolya elmondta: nyitottak az együttműködés bármely formájára, amely hozzájárul ahhoz, hogy alternatívát tudjanak nyújtani a 2006-os választásokon. Elmondta azt is: a Független Kisgazdapárttal és a Vállalkozók Pártjával is folytatnak tárgyalásokat, és az MDNP-vel való egyesülés utáni idősszakra tartozó kérdés az, hogy milyen szervezeti formában és együttműködés keretében tudnak ezekkel a pártokkal a 2006-os választásokon "együtt dolgozni". "Más párttal pártszinten tárgyalásaink nincsenek" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, mi lesz az egyesülés után a párt neve, illetve hogyan osztják meg a különböző párttisztségeket, Katona Kálmán úgy válaszolt: az elkövetkező hónapban egyeztetnek erről. Az MDF a 2006-os választásokon önállóan indul - mondta Katona Kálmán arra az újságírói kérdésre, állítanak-e 2006-ban a Fidesszel közös listát vagy jelölteket.