Idén is nyilvánosságra hozták az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát. A pártelnökök vagyona nem változott jelentősen az elmúlt egy évben. Továbbra is Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kapja a legmagasabb fizetést, miközben Hiller István, az MSZP elnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke nem kap pártelnöki fizetést a vagyonnyilatkozatok szerint. A frakcióvezetők vagyona szintén nem gyarapodott jelentősen.

Orbán egymillióval lett szegényebb

 

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2005-ös vagyonnyilatkozata szerint ugyanabban a XII. kerületi családi házban él, ami feleségével közös tulajdon, és a 2001-ben vásárolt VW Golfhoz is ragaszkodnak. Feleségével közös folyószámláján 2,5 millió forint megtakarítása van, ez egymillióval kevesebb, mint tavaly volt. Emellett a házra 2002-ben felvett 20 milliós hitel fennálló tőkerészét törleszti, bár azt konkrétan nem jelölte meg, hogy ez mekkora összeg. Orbán pártelnöki fizetése tavalyhoz képest bruttó ezer forinttal nőtt, jelenleg 662 ezer forint havonta. Emellett a törvény szerint járó képviselői tiszteletdíjat kapja. Juttatásként a pártelnök a 2003-ban az Országgyűléstől kapott laptopot tüntette fel vagyonnyilatkozatában, melynek értéke akkor 655 ezer forint volt. Orbán Viktor és Lévai Anikó 5 gyermeket nevel.

 

Hillertől elvették a kocsiját

 

Hiller Istvántól, az MSZP elnökétől, kulturális minisztertől tavaly óta elvették Volkswagen Ventóját. Kiderült ugyanis, hogy az autó lopott volt, és azt visszakövetelte eredeti tulajdonosa. Továbbra is négyötöd részben tulajdonosa egy VI. kerületi, 113 négyzetméteres lakásnak, háromnegyed részben egy soproni, 137 négyzetméteres lakásnak és egy kővágóörsi üdülőnek. Korábbi 4,5 milliós megtakarítása 7,2 milliósra nőtt, ugyanakkor a 450 ezer forintos lakásrészlet ráéeső négyötödét tavaly óta sem törlesztette. Miniszteri fizetése tavaly óta nem nőtt, idén is 1 millió 106 ezer forint, amiből 2,5 millió forintot felajánlott egy mozgássérülteket támogató egyesületnek. Vagyonnyilatkozata szerint pártelnökként viszont nem kap fizetést. Juttatásként 2002-től két mobiltelefont, egy SIM-kártyát, egy kézi számítógépet, egy laptopot kapott.

 

Kuncze részvényeket vett

 

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke 131 Mol-részvénnyel lett idén gazdagabb. Emellett tavaly óta 3 millió forintot spórolt, így most 10,4 milliója van takarékbetétben elhelyezve. 20 milliós tartozása nem csökkent az elmúlt egy évben. Képviselői fizetése mellett pártelnökként havi 205 ezer forintot kap. Autója továbbra sincs, balatonakarattyai háza viszont most is megvan. Juttatásként mobiltelefont, személygépkocsit és a minden képviselőnek járó laptopot tüntette fel idei vagyonnyilatkozatában.

 

Felemelték Dávid Ibolya alelnöki fizetését

 

Fotó: Fábián Évi
Dávid Ibolya fizetésemelést kapott

Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly óta 1 millió forintot fizetett vissza tartozásából, így idén már csak 14 millió forintos tartozása van. 34 ezerrel megemelték parlamenti alelnöki fizetését, ami idén 588 ezer forint. Ingatlanjai változatlanok, társtulajdonosa két II. kerületi lakásnak és egy Zamárdiban lévő üdülőnek. Vagyonnyilatkozata szerint továbbra sem kap pártjától fizetést.

Áder még mindig fizeti a lakáshitelt

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője továbbra is egy II. kerületi, 135 négyzetméteres, teraszos lakásban lakik. Kismértékben növelte megtakarításait, 18 millió forintja van félretéve, és 1000 euró. A képviselői fizetésen kívül nincs jövedelme, és továbbra is fizeti vissza 25 milliós lakáshitelét. Képviselői juttatásként három éve használ egy személygépkocsit és egy laptopot.

Lendvai nem lett gazdagabb

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője ugyanabban az V. kerületi 104 négyzetméteres társasházi lakásban lakik, ahol azelőtt. A lakást 1988-ban vette meg, addig tanácsi bérlakás volt. Kocsija sem saját, sem juttatásként használatra kiadott nincs. Vagyonnyilatkozata szerint nincsenek értékpapírjai, nincs egyéb jövedelme, igaz, nem is tartozik semmivel. Lendvai egyedüli megtakarítása az 1500 dolláros takarékbetét, amivel már évek óta rendelkezik. Juttatásként két mobiltelefont kapott, és két hordozható számítógépet. Az ajándékok és ingyenes juttatások rubrikájába a frakcióvezető azt írta: "karácsonyi ajándékozásra szánt naptáron, könyvön, italon túl semmi".

Herényinek lakáson és hajón kívül semmije nincs

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője 2003-ban megvált budapesti lakásától, azóta vagyonnyilatkozata szerint egy balatonföldvári 360 négyzetméteres telken levő 156 négyzetméteres ikerházi lakásban lakik, melynek csak felerészben tulajdonosa. Egy vitorlás kishajón kívül semmilyen járművel vagy nagy értékű ingósággal nem rendelkezik. A frakcióvezetőnek nincs megtakarítása sem értékpapírban, sem takarékbetétben, nincs tartozása, és nincs egyéb jövedelme a képviselői béren kívül. Nincs gazdasági társaságban érdekeltsége. Ajándékot nem kapott, juttatásként használatra kapott egy mobiltelefont, egy laptopot és egy 5 millió 700 ezer forint értékű, Skoda Superb 19 TDI típusú gépkocsit.

Szili másfél milliót spórolt, és sok ajándékot kapott

Szili Katalin házelnök félmillió forinttal gyarapította készpénzmegtakarítását az elmúlt egy évben (így kétmillió forint lett), és egymillió forintot tett hozzá a folyószámláján tavaly szereplő ötmillió forinthoz. Ezenkívül 6 és fél millió forintja van takarékbetétben. A házelnökasszony Pécsen egy 8,2 négyzetméteres iroda tulajdonosa 1994 óta, illetve 1997 óta tulajdonában van egy szintén pécsi, 84 négyzetméteres lakás. Barcson 1987-ben örökölt 19 ezer négyzetméter szántót. Juttatásként összesen 835 ezer forint értékben rendelkezik laptoppal, számítógéppel, mobiltelefonnal. Számos ajándékot kapott házelnökként: összesen 220 ezer forint értékben kapott könyveket, két festményt, tollkészletet, egy Zsolnay-vázát és egy kristályvázát