A Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) országos választmánya támogatja az egyesülést a Magyar Demokrata Fórummal (MDF). Mindkét párt ugyanazon a napon tart majd országos gyűlést április elején, ahol kimondják az egyesülést. Az MDF a múlt szombaton döntött az egyesülés mellett. Az egyesülés technikai részleteit kijelölt munkabizottságok tárgyalják majd.

A Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) országos választmánya támogatja az egyesülést a Magyar Demokrata Fórummal (MDF), és megbízta az elnököt és az elnökséget az ezzel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásával - közölte Szabó József, az MDNP elnöke szombaton Budapesten.

Mindkét párt április első felében, várhatóan ugyanazon a napon tart országos gyűlést, ahol kimondják a döntést az egyesülésről - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Szabó József az MDNP országos választmányának ülését követő sajtótájékoztatón. A demokrata fórum országos választmánya a múlt szombaton döntött arról, hogy támogatja az MDF és az MDNP egyesülését.

Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke elmondta: a kijelölt munkabizottságok megtárgyalják az egyesülés konkrét technikai részleteit, így a vagyonnal és a szervezettel kapcsolatos kérdéseket, amelyeket jóváhagynak a pártok választmányai, majd ezt követően mondják ki a döntést az egyesülésről a pártok országos gyűlései.

Arra az újságírói kérdésre, milyen eredményre számít az egyesüléssel 2006-ban, Dávid Ibolya azt mondta: az európai parlamenti választásokon a két párt együttműködése bebizonyította, szükség van a jobboldali többpártrendszerre, a korszerű konzervatív értékrendre, és ezzel a tapasztalattal indult el az egyesülési folyamat.

Úgy fogalmazott: "Azt várom, hogy a mi együttműködésünk szolgálja a jobboldal megújulását, szolgálja azt az értékelvű politizálást, amelyet önmagában a konzervativizmus jelent, és szolgálja a nemzet felemelkedését is".

Szabó József ismertette az MDNP választmányának egyesülést támogató határozatát, amely szerint a jelenlegi magyar politikai élet állapota és uralkodó tendenciái egyaránt veszélyeztetik az ország nemzeti és integrációs érdekeit.

A tömegpártok populista politizálása oda vezetett, hogy mára nincsen az országnak sem ország- sem nemzetstratégiája - mondta. "Az MSZP-SZDSZ kormány még a fölvetések szintjén sem törekszik égető problémáink megoldására" - jelentette ki, hozzátéve, hogy "az érték nélküli politizálás" következtében "a Fidesz új szavazatszerző arculata, stratégiája a Kádár-korszak iránti nosztalgiára alapoz".

Szabó József hozzátette: szükség van az értékelvű, konzervatív politika markáns megjelenítésére és megerősítésére, s fontosnak tartják, hogy létrejöjjön egy új jobboldali erőcentrum a magyar politikai életben és a parlamentben, hogy "az értékelvű politizálást helyeslő embereknek" is legyen kit választaniuk.